Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž dusí nejhorší smogová situace za 10 let, byla zavedena střídavá doprava

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - V Paříži trvají omezení v automobilové dopravě kvůli zimnímu smogu, který je nejhorší za posledních deset let. Doprava autobusy, metrem a tramvajemi je v těchto dnech zdarma. Pařížská radnice také zdarma půjčuje kola a elektromobily.

Do ulic dnes mohou vyjet pouze auta s koncovým sudým číslem na poznávací značce.

Francouzskou metropoli a její širší okolí sužuje už od pátku minulého týdne smog s výraznou přízemní inverzí, který je nyní v relativně nižší míře pociťován i například v Praze. Za znečistění ovzduší mohou kromě aut zejména s naftovým motorem také obyvatelé, kteří k vytápění používají fosilní paliva. Ve Francii je rozšířeno topení naftovými agregáty.

Už v pondělí pařížská radnice snížila nejvyšší povolenou rychlost a nákladním vozům nad 3,5 tuny zakázala vjezd do města úplně. Od úterý byla zavedena střídavá doprava.

Střídavou dopravu využívá Paříž už řadu let - naposledy loni v březnu. V lichý den při něm mohou vyjíždět jen auta s lichým koncovým číslem poznávací značky, v sudý den pak jen se sudým číslem. Ale například ve středu mnoho řidičů nařízení nerespektovalo.

Témata:  Paříž smog Francie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy