Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda s Ankarou vázne. Turecko nepokročilo v plnění podmínek pro bezvízový styk

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská komise dnes zveřejnila zprávu o plnění dohody uzavřené s Ankarou. Od jara vrátila EU do Turecka 748 migrantů. Turecko v posledních týdnech nijak nepokročilo v plnění podmínek pro zavedení bezvízového styku.

Ankaře stále chybí sedm bodů, od zavedení biometrických pasů po novou protiteroristickou legislativu či dohodu o operační spolupráci s Europolem.

Turecko se výměnou za obnovu přístupových rozhovorů, vidinu bezvízového styku a třímiliardovou finanční pomoc se skoro třemi miliony uprchlíků na svém území na jaře zavázalo přijmout zpět všechny, kdo se z jeho území nelegálně dostanou do Řecka.

Vedle zmíněných 748 migrantů, mezi kterými bylo 42 Syřanů a například i 394 Pákistánců či 15 Maročanů, byli další lidé vráceni na základě dvoustranného readmisního protokolu mezi Tureckem a Řeckem. Proto dnes mohla Evropská komise oznámit, že do Turecka bylo vráceno 1187 osob. Dalších více než 5700 lidí se v Řecku rozhodlo k dobrovolnému návratu rovnou do vlasti.

Na řeckých ostrovech je stále asi 16.200 migrantů, mnozí dorazili ještě před vstupem dohody v platnost. V celém Řecku je to asi 62 tisíc osob.

Za každého Syřana vráceného podle dohody do Turecka se EU také zavázala převzít jiného syrského uprchlíka přímo z táborů v Turecku. Podle dnešní statistiky bylo k 5. prosinci přesídleno 2761 lidí do osmi zemí EU. Dalších 340 lidí na přesun čeká.

Témata:  EU Turecko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy