reklama

Trump v pondělí navrhl zavést dovozní clo pro čínské zboží až do výše 45 procent. Číňané prý okrádají Američany o práci a peníze. Sanders zase přislíbil, že jako prezident se zasadí o to, aby domácí podniky opět vyráběly více produktů v USA a ne v levných montovnách, jako je například Čína.

Tím, že oba vyzývají k vrácení výroby do USA, nepochopili podle Gatese podstatu moderní americké ekonomiky. Nejbohatší muž světa se v rozhovoru s Financial Times řečnicky ptá, kdo je hlavním vítězem globalizace hospodářství. "No, přemýšlím, kdopak to asi je?" tázal se miliardář. "Jsme to my," dodal.

Jako příklad zmínil strojírenský kolos Boeing či svůj Microsoft. Tyto společnosti, jak připomněl, vydávají miliardy dolarů na výzkum a vývoj, a to především díky tomu, že se mohou soustředit na globální trh se sedmi miliardami obyvatel a ne jen na ten americký se 330 miliony.

Tématem rozhovoru byla i situace v Evropě

Gates řekl, že se znepokojením sleduje, jak roste popularita evropských politických stran, které jsou zahleděné do sebe. V řadě států včetně USA nyní sílí pocit, že našim dětem se povede hůře než nám, což je podle něj nešťastný a špatný náhled na budoucnost.

Také varoval před brexitem, o čemž budou Britové hlasovat v červnovém referendu. Pokud se Londýn rozhodne k odchodu z evropského bloku, poškodí to podle Gatese nejen Británii, ale i EU a zbytek světa.