Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin kamarádí s ozbrojenci z Talibanu? Z Afghánistánu přichází znepokojující informace

Taliban, Afghánistán
Taliban, Afghánistán
Foto: www.amnesty.cz

Moskva - Afghánští a američtí představitelé se stále více obávají prohlubování politických vazeb mezi Ruskem a ozbrojenci z teroristické skupiny Taliban. Píše o tom evropská verze slavného magazínu Newsweek.

Afghánští a američtí činitelé se stále více obávají, že jakékoliv prohloubení vazeb mezi Ruskem a ozbrojenci Talibanu, kteří se snaží svrhnout vládu v Kábulu, by mohlo zkomplikovat již tak tísnivou bezpečnostní situaci. Ruští představitelé popřeli, že by poskytovali pomoc povstalcům, kteří se snaží ubránit velké pruhy území a způsobovat těžké ztráty vládním silám, a tvrdí, že jejich omezené kontakty využívají pouze k tomu, aby dostali Taliban k jednacímu stolu, píše server magazínu Newsweek.

Lídři v Kábulu však tvrdí, že ruská podpora afghánskému Talibanu se zdá být převážně politická. Série nedávných setkání, ke kterým podle nich došlo v Moskvě a Tadžikistánu, velmi znepokojila afghánskou tajnou službu i úředníky ministerstva obrany. Obávají se vyjádřené přímé podpory – což by mohlo znamenat i dodávky zbraní nebo peněz.

Moskva snaží Talibanu poskytnout legitimitu

Jeden z afghánských bezpečnostních úředníku nazývá ruskou podporu Talibanu za „nebezpečný nový trend". Z jeho analýzy nedávno citoval vrchní velitel amerických sil v Afghánistánu generál John Nicholson. Novinářům na briefingu ve Washingtonu minulý týden řekl, že Rusko se připojilo k Íránu a Pákistánu, tedy k zemím se „zhoubným vlivem" v Afghánistánu, a varoval, že se Moskva snaží Talibanu poskytnout legitimitu.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová komentáře Nicholsona na středečním briefingu v Moskvě označila za „naivní a nepřesné". „Opakovaně jsme uvedli, že Rusko neprovádí žádná tajná jednání s Talibanem a neposkytuje mu ani žádnou podporu," řekla. Dodala, že Rusko podporuje dojednaný mír v Afghánistánu, který může nastat pouze v případě, že budou navázány kontakty se všemi hráči, včetně Tálibánu.

Afghánistán je již dlouho dějištěm mezinárodních intrik a intervencí. Zástupci Talibanu řekli agentuře Reuters, že skupina má významné kontakty s Moskvou už od roku 2007, ale dodali, že ruská účast nepřesahuje „morální a politickou podporu". „Měli jsme společného nepřítele," řekl vysoký úředník Talibanu. „Potřebovali jsme podporu, abychom se zbavili Spojených států a jejich spojenců v Afghánistánu. A Rusko chtělo všechny cizí vojska co nejrychleji dostat pryč z Afghánistánu," přiznal.

Můžeme zapomenout na mír, varují Afghánci

Moskva byla velmi kritická vůči Spojeným státům a NATO kvůli nasazení v Afghánistánu, Rusko zpočátku pomáhalo tamní armádě zajistit vrtulníky. Kromě toho se země dohodly na trase zásobování vedoucí přes Rusko. Většina z této spolupráce se rozpadla, když se vztahy mezi Ruskem a Západem v posledních letech kvůli konfliktům na Ukrajině a v Sýrii zhoršily.

V posledních měsících zástupci Talibanu podle Newsweeku uspořádali několik setkání s ruskými úředníky, tvrdí to zdroje z Talibanu i afghánské vlády. Afghánští úředníci nepřinesli důkazy o přímé ruské pomoci, ale nedávné přeshraniční lety neidentifikovaných vrtulníků a dodávka zcela nových zbraní „ruské výroby" vyvolávají obavy. V případě, že Taliban dostane do rukou protiletadlová děla poskytovaná například ze strany Ruska, dojde ke změně hry, a můžeme zapomenout na mír, varuje jeden z afghánských bezpečnostních úředníků.

Podle afghánských a amerických činitelů, ruští představitelé tvrdili, že vládní bezpečnostní síly podporované USA neudělaly dost k zastavení růstu Islámského státu v Afghánistánu. Ozbrojenci IS tak bojují nejen s afghánskými a zahraničními vojáky, ale i s Talibanem, se kterým soutěží o půdu, vliv a bojovníky.

Boj proti IS je jen zástěrka

Zástupci Talibanu však odmítl myšlenku, že jejich vazby na Rusko mají něco společného s bojem proti IS. „Na začátku roku 2008, kdy nás Rusko začalo podporovat, IS neexistoval," uvedl vedoucí úředník Talibanu. „Jeho jediným cílem bylo posílit nás proti USA a jeho spojencům." Mluvčí Talibanu Zabihullah Mujahid navíc nedávno uvedl: "IS není problém".

Americký generál Nicholson tvrdí, že řeči o Islámském státu jsou jen kouřová clona navržená tak, aby ospravedlnila ruskou politiku. „Ruský příběh zní asi takto: Je to Tálibán, který bojuje proti IS, ne afghánská vláda," řekl Nicholson. „Takže tato veřejná legitimita, kterou Rusko dodává Talibanu, není založena na skutečnosti, ale je používána jako způsob, jak v podstatě podkopat afghánskou vládu a úsilí NATO a naopak posílit soupeře," dodal.

Témata:  Rusko Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

8. května 2024 21:57

Policie objasnila vraždu v Plzni. Motivem byly partnerské neshody

Policie ve středu obvinila sedmatřicetiletého muže z místní komunity bezdomovců z vraždy, kterou se plzeňští kriminalisté zabývají od úterního odpoledne. Pobodaná žena dnes podlehla svým zraněním v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy