Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát přešel do tvrdého protiútoku. Přinutil iráckou armádu v Mosulu k ústupu

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - V úterý iráčtí vojáci obsadili nemocnici Salám, což bylo považováno za jeden z největších úspěchů bojů o Mosul, které trvají od října. Nadšení ale nevydrželo dlouho, Islámský stát přešel do tvrdého protiútoku.

Obsazením nemocnice se vojáci dostali do vzdálenosti 1,5 kilometru od řeky Tigris, která protéká od severu k jihu středem města.

Bojovníci IS proti jednotkám obsazujícím nemocnici poslali šest sebevrahů a vojáci čelili také silné palbě. Koaliční letadla, která Iráčany v boji podporují, zasáhla jednu budovu nemocničního komplexu, z níž radikálové na vojáky útočili granátomety.

Z jihu Mosulem postupuje devátá obrněná divize. Když vojáci v úterý vjeli do čtvrti Vahda, v níž je nemocnice, nenarazili téměř na žádný odpor a domnívali se, že radikálové utekli, sděllil armádní zdroj agentuře Reuters.

"Jakmile jsme ale nemocnici obsadili, otevřely se brány pekla. Útočili odevšad, z každé ulice a domu v blízkosti nemocnice," dodal. Domnívá se, že radikálové zřejmě využili tunelů pod nemocnicí a jimi zřejmě poslali atentátníky. Vyloučeno ale není ani to, že se útočníci ukrývali v areálu nemocnice. "Jsou jako duchové," prohlásil armádní zdroj.

Armáda nezveřejňuje zprávy o svých obětech, OSN odhadla, že v listopadu zřejmě padlo na straně vojska až 2000 lidí. Zdroj agentury Reuters k bojům ve čtvrti Vahda řekl, že tam vojsko přišlo o 20 lidí a že lidé z IS poškodili asi 20 obrněných vozidel.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy