Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drsná výpověď ze severokorejské věznice. Čtení pro sílné žaludky

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Baltimore – Severokorejští dezertéři velmi otevřeně promluvili o tom, co prožili v zajateckých táborech provozovaných Pchjongjangem. Někteří dokonce mluví o tom, že byli nuceni jíst hady krysy a červy, aby vše přežili.

Bývalí zajatci vězněni severokorejským režimem se zúčastnili diskuze organizované skupinami bojujícími za lidská práva s cílem zvýšit povědomí o nelidských podmínkách ve věznicích KLDR. Na akci pořádané John Hopkins University v Baltimore bývalí vězni popisovali, co vše museli snášet.

Jedním z řečníků byl King Chol-Hwan, muž, který uprchl ze Severní Koreje v roce 1992 poté, co strávil deset let v koncentračním táboře Jodok, kde byl vězněn jako dítě i se svou rodinou. Bývalý vězeň, který se po útěku stal aktivistou, promluvil o hrozných podmínkách uvnitř tábora, kde jsou podle odhadů i dnes v zajetí drženy tisíce lidí, kteří pracují až do doby, než zemřou.

Chol-Hwan popsal, jak on a jeho rodina přežívali jen díky pojídání škůdců, zatímco byli nuceni vykonávat otrockou práci. Zároveň však jeho rodina prý budovala podzemní tunely „Každodenní život v pracovních táborech je velmi světský. Vstáváme v 5 hodin a musíme pracovat až do západu slunce. Pak jsme dostávali lekce o Kim Ir-senovi a Čučche. Byli jsme nuceni sledovat veřejné popravy," vzpomínal Severokorejec.

„Byli jsme fyzicky zneužíváni – biti a mučeni. Myslím, že je to jen jiná forma Osvětimi. Tyto pracovní tábory jsou obdobné těm nacistickým, vláda zneužívající lidi potřebuje takové prvky, jako jsou nacistické koncentrační tábory. Oni prostě mají různé způsoby zabíjení lidí," cituje slova někdejšího vězně server Express.

Chol-Hwan také řekl uprchlíci z takových táborů obvykle dostanou pryč s pomocí jihokorejské vlády nebo misionářů. „Misionáři přišli a modlili se za nás. Nebesa mi pomohla a já byl schopen nastoupit na loď, která mě vzala z Číny do Jižní Koreje."

V roce 2014 komise Organizace spojených národů, která se zabývala stavem lidských práv v Severní Koreji (COI), zveřejnila shrnující zprávu, která hovořila o „nevyslovitelných krutostech", které jsou v Severní Koreji páchány.

Režim v Pchjongjangu je podle tohoto dokumentu zodpovědný za „úmyslné hladovění, nucené práce, popravy, mučení, znásilňování a odpírání reprodukčních práv či nucené potraty a vraždy novorozeňat." Právě na tyto problémy se asi desítka organizací značila akcí upozornit.

Témata:  Severní Korea lidská práva koncentrační tábory

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy