reklama

Clintonová vystoupila v Kapitolu na počest senátora Harryho Reida, který končí ve funkci, ve čtvrtek. V svém proslovu varovala před nebezpečím "epidemie falešných zpráv a falešnou propagandou, které zaplavily sociální média v uplynulém roce".

Podle ní je také důležité zachovat obranu demokratických principů. "Musíme bránit naši demokracii," vyzvala Clintonová soukromý i veřejný sektor. "Je jasné, že takzvané falešné zprávy mají důsledky ve skutečném světě," dodala.

Neúspěšná prezidentská kandidátka také podotkla, že v tuto chvíli už nejde o politiku, ale o lidské životy. Naráží tak na případ muže ze Severní Karolíny, který se uchýlil ke střelbě ve washingtonské pizzerii.

Podstatou útoku je falešná informace, že Hillary Clintonová s šéfem jejího volebního štábu Johnem Podestou skrze pizzerii řídili sexuální zneužívání dětí.

Edgar Maddison Welch (28) se v neděli vyzbrojil pistolí, brokovnicí a poloautomatickou puškou AR-15 a vydal se do restaurace, aby se osobně přesvědčil, zda se zde dějí nepravosti vůči dětem. Během incidentu vystřelil. Policie ho však brzy zadržela.

V projevu se Clintonová také vrátila k proběhlým volbám. Uvedla, že tento projev v Kapitolu není takový, jaký si po volbách přála mít. Od své porážky ve volbách dne 8. listopadu se držela stranou. Prozradila, že strávila několik týdnů relaxací při procházkách v lese.