Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama nařídil tajným službám prověřit kyberútoky během voleb. Podezření padá na Rusko

Barack Obama
Barack Obama
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Barack Obama nařídil tajným službám, aby zevrubně prověřily případy kybernetických útoků během prezidentských voleb a také případy vměšování cizích států do kampaně. Podezření padá především na Rusko, Kreml jakékoli zásahy do hlasování ale opakovaněn popřel.

Obama chce závěrečnou zprávu obdržet ještě před odchodem z Bílého domu 20. ledna 2017 a chce ji předat také Kongresu.

Americká vláda v říjnu veřejně obvinila Rusko z odpovědnosti za hackerské útoky na servery Demokratické strany. Elektronickou poštu, kterou hackeři ukradli, zveřejnil portál WikiLeaks.

Z dokumentů vyplývalo, že vedení demokratů dlouhodobě upřednostňovalo Hillary Clintonovou před senátorem Berniem Sandersem.

V srpnu americká média uvedla, že terčem hackerského útoku se stali i republikáni. Útočníci umístili škodlivý software do počítačů pracovníků kampaně Donalda Trumpa.

Témata:  Barack Obama volby v USA USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy