Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko přestane stíhat Izraelce za jejich zásah proti flotile do Gazy

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecký soud dnes zastavil stíhání Izraelců, kteří byli souzeni kvůli zásahu Izraele z roku 2010 proti humanitární flotile mířící z Turecka do Gazy.

Zásah stál život deset tureckých občanů. Informovala o tom dnes agentura Anadolu. Krok soudu následuje poté, co Turecko a Izrael letos uzavřely dohodu, v níž Izrael mimo jiné slíbil odškodnit pozůstalé výměnou za to, že nikdo z Izraelců nebude stíhán.

V případu bylo v Turecku od roku 2012 souzeno v nepřítomnosti několik vysoce postavených izraelských vojenských představitelů, včetně bývalého náčelníka generálního štábu izraelské armády Gabiho Aškenaziho. Hrozilo jim až doživotí. O zastavení stíhání požádal minulý týden turecký prokurátor.

Zásah proti humanitární flotile několika lodí, z nichž největší Mavi Marmara byla vypravena z Turecka, se odehrál v mezinárodních vodách ve Středozemním moři koncem května 2010. Izraelci chtěli flotile zabránit v porušení námořního embarga, které Izrael a Egypt vyhlásily kolem Pásma Gazy, když se moci na tomto palestinském území ujalo v roce 2007 radikální a Izraeli nepřátelské hnutí Hamas. Při zásahu zemřelo devět lidí, desátý podlehl zraněním v nemocnici po čtyřech letech v kómatu.

Témata:  Turecko Izrael

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy