Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Sýrie odletí dalších 200 amerických vojáků, pomůžou Kurdům a Arabům dobýt Rakku

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Manáma - Americký ministr obrany Ash Carter dnes na bezpečnostní konferenci v Bahrajnu oznámil, že USA pošlou do Sýrie dalších 200 vojáků. Mají pomoci kurdským a arabským bojovníkům ovládnout město Rakká, baštu Islámského státi (IS).

Mezi těmito vojáky mají být i příslušníci speciálních operačních sil.

Přidají se ke třem stovkám amerických vojáků, kteří v Sýrii už působí - místním silám poskytují výcvik, poradenství a další asistenci, ale nesmějí se přímo zapojovat do bojů.

Carter také řekl, že úkolem vojáků bude nejen pomoci místním silám v očekávané ofenzivě na Rakku, ale také zabránit bojovníkům IS, aby si po ztrátě tohoto města vytvořili jiné útočiště.

Arabsko-kurdská aliance mezitím oznámila začátek "druhé fáze" své ofenzivy. Jejím cílem je podle aliance osvobodit území ležící na západ od Rakká, a také odříznout město z tohoto směru.

Kurdsko-arabské síly v Sýrii zahájily dobývání Rakky na začátku listopadu. Ve městě podle odhadů žije až 500 tisíc lidí.

Témata:  Islámský stát U.S. ARMY Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy