Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policisté vyrazili mezi myslivce, dávali jim dýchnout kvůli alkoholu

alkoholtester
alkoholtester
Foto: dTest.cz

Jihlava - Policisté zkontrolovali při honech stovky myslivců, při honech jich už celkem zkontrolovala 1200. Vážné prohřešky nezjistila. Problémem býval v minulosti alkohol, to se již změnilo.

Policisté se na kontroly myslivců zaměřili i dnes. "Na Jihlavsku to byly dva hony. Na nich jsme zkontrolovali 40 myslivců, u všech jsme provedli orientační dechové zkoušky, zkontrolovali všechny doklady, které mají mít, což jsou zbrojní průkazy, průkazy zbraní a lovecké lístky," uvedla policejní mluvčí z Vysočiny Dana Čírtková.

V posledních letech se přístup účastníků naháněk zásadně změnil. Zatímco v minulosti bývalo jejich součástí popíjení alkoholu, nyní je situace jiná. "Všichni jsou zodpovědnější a nikdo si to nedovolí. Za poslední tři čtyři roky jsme měli naprosté minimum takových případů. A většinou se jednalo o zbytkový alkohol," řekla.

Podle ní policisté pečlivě kontrolují i technický stav zbraní. "Pokud zjistíme, že její stav je nevyhovující, zakážeme jejímu držiteli střelbu a vyzveme ho, aby předložil zbraň Českému úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva," uvedla Čírtková. Policisté mohou při zjištění nedostatků nařídit zaplacení pokuty do 5000 korun.

Letos policisté na Vysočině prověřují prozatím jeden případ střelného poranění. Stal se na Jihlavsku začátkem listopadu při honu. 55letou účastnici honu zasáhl po výstřelu odlétnutý brok do ruky. Policisté provedli u všech účastníků honu dechové zkoušky s negativními výsledky. "Případ prověřujeme pro podezření z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti," uvedla Čírtková. Policie zatím nikoho neobvinila.

Témata:  myslivci alkohol

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy