Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa byla otevřena, nová budova v Bruselu je určena pro summity EU

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel - V Bruselu si dnes mohla veřejnost poprvé zevnitř prohlédnout novou budovu Europa, která bude od příštího roku hostit ministerská jednání i summity prezidentů a premiérů zemí unie. Stavba, s rozpočtem 321 milionů eur prakticky plně hrazených z unijních prostředků, nabrala v Belgii zpoždění.

Skutečné celkové náklady výstavby zatím nejsou spočteny, to by se mělo stát až v příštích měsících. Prosklený dům, jehož zvláštní vnitřní několikapatrová "váza", "vejce" či oficiálně "svítící lucerna" se dostala i do nového loga Rady EU, stojí v bruselské evropské čtvrti, hned vedle budovy Justus Lipsius, jejíž funkce příští rok doplní a převezme.

Vnější fasádu stavby tvoří poměrně nepřehledné množství okenních rámů nejrůznějších velikostí, které ovšem zakrývají pohled na onu centrální "lucernu" domu.

Rámů je 3750, pocházejí ze všech 28 členských zemí unie a symbolizovat mají "jednotu v různosti", tedy unijní motto. Stavba má nejen moderní část z dílny konsorcia firem Samyn and Partners (Belgie), Studio Valle Progettazioni (Itálie) a BuroHappold (Británie), ale také "absorbovala" rekonstruovaný blok paláce Résidence architekta Michela Polaka z roku 1922.

Dům se pyšní svým "zeleným" řešením, celou plochu střechy například pokrývají solární panely. V deštivém Bruselu je ale nejspíš užitečnějším nápadem automatický sběr dešťové vody, využitelné například na splachování.

První ministerská schůzka by se v novém a barevnějším prostředí měla uskutečnit pod předsednictvím Malty už v lednu. Prvním summitem by podle nynějších plánů mělo být pravidelné březnové jednání šéfů států a vlád EU.

Témata:  EU Belgie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy