Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenské dráhy obnovily na trase Bratislava-Košice IC spoje, konkurují českému RegioJetu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Bratislava - Na trase mezi Bratislavou a Košicemi dnes opět začaly jezdit státní vlaky vyšší kategorie InterCity (IC), stanou se tak konkurencí pro soukromého dopravce RegioJet z české skupiny Student Agency.

Státní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) letos v lednu zrušila státem nedotované IC vlaky s odůvodněním, že jejich provoz je ztrátový. Rozhodnutí předcházela cenová válka s RegioJetem, který začal mezi zmiňovanými dvěma největšími městy v zemi pod Tatrami přepravovat cestující na vlastní komerční riziko na konci roku 2014.

Obnovení provozu IC vlaků prosazovala nacionalistická Slovenská národní strana (SNS), která se po březnových volbách stala součástí vládní koalice premiéra Roberta Fica. Šéf SNS a předseda parlamentu Andrej Danko prohlásil, že nesnáší žluté vlaky a žluté autobusy, protože nejsou slovenské.

Z dříve zveřejněného ceníku vyplývá, že ZSSK se do cenové války s RegioJetem pouštět nehodlá. Nejnižší jízdné mezi Bratislavou a Košicemi stanovila na 15,90 eura (429 Kč). RegioJet letos v srpnu zdražil nejnižší jízdné na celé této trase na Slovensku na 12,10 eura (327 Kč) z předchozích devíti eur (243 Kč).

ZSSK bude mezi slovenskou metropolí a Košicemi vypravovat dva páry IC vlaků denně, které budou zastavovat pouze ve vybraných městech a 445 kilometrů dlouhou trasu zvládnou podle jízdního řádu za zhruba čtyři a tři čtvrtě hodiny. Cesta rychlíkovým vlakem z Bratislavy do Košic trvá o více než hodinu déle než v IC vlaku.

RegioJet na této trase vypravuje tři páry vlaků denně. Vlaky RegioJetu, které mezi Bratislavou a Košicemi zastavují na více místech než soupravy ZSSK s IC vlaky, ujedou trasu zhruba za pět hodin.

Témata:  Slovensko železnice regiojet vlaky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy