Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie ignoruje násilnosti migrantů? Novináři odhalují další fakta o loňském Silvestru

Německo
Německo
Foto: Pixabay

Kolín nad Rýnem – Téměř přesně rok od nechvalně známé silvestrovské noci v Kolíně nad Rýnem vychází v Německu nová kniha, která se zabývá sexuálními útoky a znásilněními migrantů v poslední den roku 2015. Podle německých médií přináší kniha některá nová odhalení.

Nová kniha zabývající se děním v Kolíně nad Rýnem na Silvestra odhaluje fakt, že policie ignorovala tísňová volání ze strany veřejnosti – lidé přitom hlásili útoky mnohem dříve, než se dosud myslelo.

Některé informace se na veřejnost dostávají právě až rok po kriminálním řádění v Kolíně nad Rýnem – tedy události, která byla zpočátku německými celostátními médii ignorována, ale o které se brzy dozvěděl celý svět. Nová kniha tvrdí, že policie byla informována o sexuálních útocích migrantů už v rané fázi večera.

Dílo s názvem „Noc, která změnila Německo" popisuje, jak napadené mladé ženy informovaly policisty v centru Kolína nad Rýnem o tom, co se děje. Bylo jim však řečeno, aby zatelefonovaly na policii a podaly stížnost, protože ti strážníci, kteří byli v tu chvíli ve službě, byli příliš zaneprázdněni, než aby jim mohli odpovědět.

Jak píší kolínské regionální noviny Express, kniha popisuje, jak jedna z napadených mladých žen - době útoku jí bylo pouhých 17 let – nedokázala nalézt žádného policistu ochotného nebo schopného jí pomoci – a to navzdory tomu, že zavolala také na tísňovou linku.

Mladá žena řekla autorovi knihy: „Byli jsme osaháváni ze všech stran, stáhli moje šaty... snažili jsme se bránit, ale neměli jsme šanci. Jakmile jsme se jednoho zbavili, byli jsme znovu napadeni z jiného směru. Sahali nám na rozkrok."

Informace z nové knihy, kterou sepsali editoři německého regionálního deníku Express, tedy jednoho z prvních médií, které přineslo zprávy o útocích, ukazují, že policie si byla vědoma útoků migrantů hodiny před tím, než dříve uváděla.

Kolínská policie, která byla nařčena z toho, že se rozsah útoků nejprve pokusila utajit, už uvedla, že podobné dění o letošním Silvestru nepřipustí. Plánuje kolem katedrály a vlakového nádraží rozmístit umělé osvětlení a nasadit vrtulníky pro sledování kriminality.

Důstojníci a překladatelé budou také sledovat sociální média a účty migrantů, aby mohli s předstihem odhalit informace o případných útocích. Vyšlo totiž najevo, že migranti loňské řádění částečně plánovali přes Facebook a Twitter.

Témata:  Německo policie Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy