Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezvládáme to, přiznává policie v Calais. Úřady se obávají komplikací v létě

Tábor
Tábor "džungle" v Calais
Foto: Reprofoto YouTube

Calais – Francouzské úřady se obávají, že by migranti žijící v táboře v Calais mohli v létě výrazně komplikovat dopravu do Velké Británie. Obavy podle serveru The Local ještě vzrostly poté, co migranti kmeny stromů zablokovaly silnice vedoucí do přístavu. A francouzská policie podle svých slov prý situaci nezvládá.

Migranti z Calais podle médií použili kmeny stromů a ulámané větve, aby zablokovali silnice vedoucí do severofrancouzského přístavu. Podle úředníků je to známka jejich zvýšené snahy dostat se přes kanál La Manche.

V uplynulých třech týdnech podle úřadů prudce narostl počet pokusů migrantů dostat se z tábora pryč. Využívají k tomu nejčastěji zadní části nákladních aut, které pak najíždí na trajekty nebo vjíždí do Eurotunelu.

Právě tyto pokusy podle francouzských médií opět vyvolaly napětí mezi policií a migranty, a narušily období klidu, která v táboře nastala poté, co byla jeho část zlikvidována a lidé z ní přestěhováni.

„Migranti se opět pokusili zpomalit provoz umístěním překážek na silnici. Tím blokovali cestu nákladním automobilům do přístavu Calais," řekl mluvčí správy v oblasti Pas-de-Calais agentuře AFP. „Migranti řežou a sekají větve, dokonce i kmeny stromů, a pokládají je na cesty. Pracují současně na několika místech," dodal.

Policejní odbory se také obávají, že právě příznivé počasí povzbudí migranty, kteří se opět ve velkých počtech pokusí dostat do Británie. Většina z nich se domnívá, že právě tam bude snažší najít si práci.

Problémy by podle odborů mohly nastat především v červnu a červenci, protože tehdy bude velká část policistů nasazena ve městech Lille a Lens, kde se uskuteční fotbalové mistrovství Evropy EURO 2016.

„Obávám se, že dojde k nárůstu napětí a bude stále více a více problémů, protože do Itálie přijíždí tisíce migrantů. I když jsou někteří zase posíláni zpět do Turecka. Mí kolegové toho mají dost, protože neexistuje žádné řešení situace," řekl Bruno Noel z policejní odborové aliance.

Další zástupce aliance Gilles Debove uvedl, že dvě jednotky pořádkové policie byly přetíženy, když se snažily odblokovat silnice. „Všichni předstírají, že v Calais je vše pořádku, ale je to prostě není pravda. Já teď velmi dobře volím svá slova, ale musím říct, že situace zde je v zatraceném nepořádku," dodal Debove.

Francouzské a britské charity uvádí, že v „Džungli" v Calais žije stále ještě zůstává 5000 lidí, vláda ale říká, že toto číslo je značně nadsazené.

Témata:  uprchlíci Francie policie Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy