Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Výtržnosti, násilí a hořící auta. Policie ve Švédsku marně bojuje s kriminálními gangy

V ulicích hoří auta a bují násilnosti
V ulicích hoří auta a bují násilnosti
Foto: YouTube

Göteborg - Švédská policie i hasiči mají plné ruce práce. Na předměstích velkých měst dochází k výtržnostem a násilí, minulý týden musela policie dokonce povolat speciální jednotku a vrtulník. Chaos v ulicích a hořící auta jsou tu téměř na denním pořádku.

Speciální švédské jednotky se musely vydat na pomoc policii v Göteborgu, když ve čtvrtek gang kriminálníků zaútočil proti nasazen strážníkům. Násilné útoky na policii přišly poté, co se strážníci pokusili prohledat dům v severovýchodní části města.

Proč byli důstojníci místo prohledávat, není jasné. Ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu, strážníci neuspěli – do cesty se jim postavila skupina kriminálníků. V ulici se sešlo asi 50 lidí, kteří způsobili způsobit zmatek, když na policisty i jejich auta házeli petardy.

Chaos vypukl kolem 7 hodiny večerní, do oblasti se vydalo přibližně 15 hlídek, které měly pomáhat při útoku na policisty. Policie potvrdila, že hlídky byly v oblasti rozmístěny po celou noc, navíc přijela i speciální jednotka a vrtulník, píše britský server Express.

Důstojník Joakim Hansson sdělil švédskému serveru Nyheteridag.se, že při násilných střetech nebyl nikdo zraněn. „Hluk na místě trval až do jedné hodiny ráno, na místě proto celou noc byli naši zaměstnanci, kteří udržovali pořádek," vysvětloval. Policie podle něj také zadržela dvě osoby – jednu za drogové trestné činy, druhou za páchání nebezpečného veřejného nepořádku.

Jak poukazuje server Express, tento případ je pouhým jedním incidentem v celé řadě případů sužujících zemi Policisté a hasiči se pokouší bojovat zejména se žhářskými útoky na auta. Jen v roce 2016 byly zničeny stovky vozů, policie se snaží potírat rostoucí násilí a trestnou činnost, která se šíří ve více než 50 oblastech, které byly označeny jako "no-go" zóny. Jde především o části měst Stockholm, Göteborg nebo Malmö, kde tvoří migranti ze zemí Blízkého východu a afrického kontinentu více než třetinu zdejších obyvatel.

V Hallundu v jižní části Stockholmu minulý týden tři auta úplně pohltily plameny, v třetím největším švédském městě Malmö bylo od července zapáleno více než 70 osobních vozů. Během jediného víkendu shořelo až 11 aut. V té době policie prohlásila, že věří, že sériové požáry jsou „pomstou" za tvrdé zákroky proti organizované trestné činnosti v této oblasti.

Témata:  Švédsko policie Švédsko kriminalita

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy