reklama

Během příprav lednového inauguračního ceremoniálu nění ochoten vystoupit nikdo kromě lidí, kteří Trumpa veřejně podporovali ještě během kampaně. Příslušný výbor, který má akt na starosti, je tak zoufalý, že za koncert, který by měl být otázkou cti, je ochoten i zaplatit.

Že se lidé ani umělci na inauguraci nehrnou potvrdil magazínu The Wrap jeden z agentů, který měl dohodnout jakékoliv velkoformátové hudební vystoupení za libovolnou částku. "Řekli mi, že jim máme zaplatit, většinou šesti až osmiciferné částky," uvedl zdroj pro magazín.

Inaugurační výbor tato tvrzení ale popírá. "Nikdo s oficiálním postavením nebo s oficiálním vztahem k Prezidentskému inaugurační výboru neprovedl popsanou činnost. Soustředíme se na organizaci vzrušující a sjednocující oslavy svobody a demokracie. Následujeme všechna pravidla, regulace a příslušné standardy," řekl magazínu mluvčí výboru Boris Ephsteyn.

Zdroj magazínu ale tvrdí, že ho výbor nabádal k promyšlení si své odpovědi. Trump podle něj nyní vybírá mezi Kid Rockem, Tedem Nugentem, Leem Greenwoodem a Garth Brooksem, což podle zdroje nekoresponduje s tím, co původně výbor chtěl, tedy globální hvězdy jako Justin Timberlake.

Jiný zdroj z inauguračního výboru tvrdí, že na Trumpové straně už jsou dva jeho klienti a jeden známý hudebník. přiznává však, že z finančního hlediska pokryje americký prezidentský úřad výdaje umělců.

Kompars? Znají ho i Češi

Podobný problém se nedávno vyskytl i v České republice. Řada českých osobností a politiků odmítla kvůli kauze s Jiřím Bradym účast na slavnostním udílení vyznamenání na Pražském hradě dne 28. října. Do akce proto byl povolán kompars, tedy lidé, kteří mají za úkol zaplnit prázdná místa.

Hrad sice sliboval, že nemá zapotřebí hledat komparz na večerní ceremonii ve Vladislavském sále, podle zjištění serveru Aktuálně.cz ale nakonec měly prázdná místa obsadí kustodky, které v sídle českého prezidenta pracují. Účast na udílení státních vyznamenání jim údajně oznámil jejich nadřízený s tím, že za to dostanou finanční odměnu.

"V pátek mně volal nadřízený a řekl mi, že mám přijít a že se zúčastníme předávání státních vyznamenáni a poté můžeme jít i na recepci," řekla redakci zaměstnankyně, která bežně hlídá prostory stálých expozic. "Za naši účast dostaneme zaplaceno, bude to prý bráno jako tříhodinová směna," dodala.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček ale popírá, že by kdokoliv dostal za účast zaplaceno. "Židle opravdu nejsou zpoplatněny jako v divadle a odměnu za usednutí na ně nezavádíme a zavádět nikdy nehodláme," řekl serveru Ovčáček.