Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Paříži začal proces s šéfkou MMF Lagardeovou

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF)
Foto: European Union

Paříž - V Paříži dnes začal soud s šéfkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou kvůli sporné arbitráži z roku 2008, hrozí jí až deset let vězení. Proces by měl trvat do 20. prosince.

Případ se týká arbitráže, která přiřkla celkem 403 milionů eur (dnešních 10,9 miliardy Kč) ze státní pokladny podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho dlouholetém sporu s bankou Crédit Lyonnais.

Lagardeová jako ministryně financí tehdy rozhodla, že Tapieho vleklý spor s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení, což je považováno za velice neobvyklé. Šéfce MMF, která obvinění z nedbalosti odmítá, se vyčítá, že arbitráží připravila stát o peníze. Pokud by byla odsouzena, MMF by čelil závažné krizi.

Francouzský podnikatel Tapie se s bankou Crédit Lyonnais soudil od roku 1993. Požadoval kompenzaci za to, že ho tato státní finanční instituce připravila na počátku 90. let o 285 milionů eur při koupi jeho podílu v německém výrobci sportovního zboží Adidas.

Témata:  Christine Lagardeová Mezinárodní měnový fond (MMF) Francie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy