Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přečtěte si Korán a otevřete se migrantům, vybízí filozof Kohák

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Praha – Strach z uprchlíků je normální, cítí ho lidé po celém světě. To ale neznamená, že je to dobře. V rozhovoru pro DVTV to uvedl český filozof a publicista Erazim Kohák. Dodává, že islám není křesťanský nepřátelský a že lidé v sobě nacházejí náboženskou hrdost, až když jim například migranti začnou brát pracovní místa.

„Dovedete si představit, jaká by to byla nuda, kdybychom tady byli jenom samí Češi? Otázka je, jestli umíme žít s mnohotvárností, nebo jsme tak omezení, že potřebujeme společenství, kde je každý na jedno brdo," uvedl v rozhvoru Kohák. Lidé podle něj nemají rádi příchozí všude ve světě. Strach z uprchlíků je prý normální, což ale neznamená, že je to dobře.

„To bylo u nás na vesnici taky. Když se přistěhoval někdo z vedlejší vesnice, tak už to byl cizák," vzpomíná. Tvrdí proto, že by bylo lepší otevřít jim náruč, protože dřív se to vždy vyplatilo. Navíc podle něj přináší novou energii, pohledy a znalosti. „Jinak bychom tu zapškli a sežrali se navzájem," myslí si Kohák.

Filozof prožil dlouhá léta v exilu a tak může srovnávat. Například v USA je podle něj situace jiná. Připomíná, že Američané se stěhují v průměru sedmkrát za život. Strach Evropanů z nově příchozích prý chápe. „Já bych tady také nechtěl žádné cizáky, a zvlášť černý," řekl. Jak ihned dodal, šlo samozřejmě o sarkasmus.

Filozof se také přiznal, že nesdílí obavy z islámu, tedy z náboženství, které vyznává velká část nově příchozích. Že by cítili nepřátelství vůči křesťanům, odmítá. „„Ale houby. Přečtěte si Korán, to je úplně něco jiného. To je náboženství ze stejné skupiny, jako je křesťanství. Když přijde muslimská menšina do převážně křesťanské země a začne nám brát práci, tak najednou v sobě najdeme nějakou náboženskou hrdost. Proč bychom tu práci měli nechat jim? S tím zápasím celý život," popisoval s tím, že je to stejné v Anglii, Německu i kdekoliv jinde.

Když moderátor Martin Veselovský poukázal na dění ve Švédsku nebo Německu, opáčil mu filozof, že při práci s menšinami je třeba mít trpělivost.

Témata:  uprchlíci muslimové

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy