Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov se zlobí: EU vydává členům instrukce, jak mají mluvit o Rusku

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí
Foto: mid.ru

Bělehrad - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes v Bělehradu prohlásil, že Evropská unie vydává svým členům i kandidátským zemím písemné instrukce, jak hovořit o Rusku.

Lavrov tvrdil, že to není žádné velké tajemství. Zdroj svého zjištění však neuvedl.

Rusko podle něj ví o tom, že v EU existují písemné instrukce o tom, jak se každá země musí veřejně vyjadřovat při jakékoli zmínce o Rusku. „Stojí tam, že absolutní povinností je šířit jako mantru termíny 'anexe Krymu' a 'okupace Donbasu'. Vypadá to, že tato instrukce je závazná," prohlásil ruský ministr.

EU se navíc snaží „spřátelit s řadou zemí proti Rusku", což je bezperspektivní slepá ulička, prohlásil šéf ruské diplomacie. „Moskva se s nikým proti nikomu nespojuje," dodal.

Šéf ruské diplomacie také s uspokojením poznamenal, že státy EU se instrukcím slepě nepodřizují. „Je nemálo zemí EU, které chápou veškerou absurditu nynější situace. EU, stejně jako ve své době SSSR, dává před hospodářskými a životně důležitými zájmy svých členů přednost ideologizovaným postulátům," řekl Lavrov.

Témata:  Rusko Sergej Lavrov EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy