Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nedostali jsme varování, že se něco děje, tvrdí přežívší z havarovaného letadla

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

La Paz – Cestující bolivijského letounu, který se předminulý týden zřítil, nedostali varování, že se něco děje. Tvrdí to novinář, který cestoval s brazilským fotbalovým týmem na palubě.

Kapitán podle jednoho z přeživších nevaroval cestující před nadcházející havárií. Brazilský novinář médiím řekl, že pasažéři nebyli ani vyzváni, aby si zapnuli bezpečnostní pásy. Při tragédii zahynulo 71 lidí, šest jich pád přežilo.

Žurnalista Rafael Henzel brazilské televizi řekl, že jedinou informaci, kterou cestující dostali bylo, že za několik minut přistanou. „Neřekli nám, co bude následovat. Pokračovali jsme v letu bez nejmenší potuchy, co se stane... Pak zhasla světla a ztichly motory," popisoval muž, který je stále v nemocnici v kolumbijském městě Rionegro.

Až tehdy se začali lidé vracet na místa a připoutávat se, stále však netušili, co se děje. Krátce nato přišel náraz. Henzel, který seděl v předposlední řadě, si při něm zlomil sedm žeber, ale zůstal při vědomí a záchranáře prý k sobě přivolal křikem, když pátrali v troskách stroje.

V letadle, které se 28. listopadu krátce před přistáním zřítilo při letu z bolivijského Santa Cruzu do kolumbijského Medellínu, byli hráči brazilského týmu Chapecoense, kteří letěli na finále Jihoamerického poháru, jejich doprovodný tým a novináři. Vedle Henzela přežili i tři fotbalisté, z nichž dva by se v nejbližších dnech měli spolu s novinářem vrátit do Brazílie. Třetí zůstává na jednotce intenzivní péče. Přežili také dva členové bolivijské posádky.

Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že havárii způsobil nedostatek paliva, neboť stroj neměl potřebnou rezervu a pilot v posledním rozhovoru s dispečerem řekl, že palivo dochází.

Policie zadržela ředitele a dva zaměstnance bolivijské letecké společnosti LaMia. Letová dispečerka, která na nedostatek paliva posádku upozornila, avšak ve startu nezabránila, uprchla do Brazílie. Bolivijská vláda pak vyzvala sousední zemi k jejímu vyhoštění.

Témata:  Kolumbie zřícení letadla s fotbalisty v Kolumbii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy