Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojí za útoky migrantů Rusko? Analytik prozradil víc

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Z Německa se ozývají hlasy, které tbrdí, že se Rusko pokusí zasahovat do blížících se parlamentních voleb, které se budou konat příští podzim. Varování už vydala i německá kontrarozvědka. Analytik organizace European Council on Foreign Relations (ECFR) zaměřující se na zahraniční vztahy nastínil způsob, jakým by Moskva mohla volby ovlivnit.

Gustav Gresse z ECFR uvedl, že by se Moskva mohla pokusit ovlivnit výsledky voleb i jinak než šířením dezinformací. Pokázal na to, že by Rusko mohlo využít jakýchsi svých spících agentů, kteří by mohli být mobilizováni. Spolupracovat by na tom mohly ruské, syrské a další zpravodajské agentury a ruská mafie.

Gresse, kterého cituje německý server Bild, také uvedl: „Někteří z uprchlíci z Iráku a Sýrie, i když jen velmi malá část z nich, měla vazby na Asada či zpravodajské služby Saddáma Husajna." Právě tyto lidi by podle něj mohly agenti tajných služeb využít.

Tito lidé by pak prý mohli cíleně organizovat trestnou činnost v Německu. „Co by se stalo například, kdyby se podobná událost, jako byly útoky v Kolíně nad Rýnem, zopakovala na letním festivalu před volbami? Jak by si pak Merkelová stála? Co by z toho vyplývalo pro volby do Bundestagu? Samozřejmě, že to je extrémní příklad, ale je to v rozmezí možností," vysvětloval.

List také poukazuje, že země propagandistické útoky vyloženě očekává, úřady už podle něj pracují na možných protiopatřeních. Cílem je připravit co nejlepší způsob, jak reagovat v případě potřeby a jak rychle odhalit propagandu s cílem omezit škody.

To potvrdil i analytik Gressel. „Všichni v okolí federální vlády předpokládají, že se Rusko pokusí ovlivnit parlamentní volby. Jedinou otázkou je jak a kde. V mnoha kancelářích v Berlíně proto vypukl poplach," dodal.

Témata:  Německo Rusko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy