Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opravdu Rusko ovlivnilo americké volby? Z Kalifornie přišly nové informace

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Jak odcházející Obamova administrativa, tak lídři nově zvoleného Kongresu si uvědomují, že je nutno plně objasnit, zda se ruská vláda organizovala kybernetickou válku s cílem ovlivnit výsledek nedávných prezidentských voleb v USA, konstatuje úvodník serveru Los Angeles Times. Liberální kalifornský deník dodává, že zvolený prezident Donald Trump proti tomu možnost ruských zásahů nadále odmítá.

Malý zájem je pochopitelný

"(Demokrati) netuší, zda za tím stálo Rusko, nebo Čína, nebo někdo jiný. Mohl to být někdo, kdo někde seděl na posteli," cituje deník Trumpova slova pronesená v nedělním rozhovoru pro televizi Fox News na adresu nebourání se do emailů Demokratické strany.

Pozoruhodně malý zájem a rozhořčení Trumpa je podle Los Angeles Times pochopitelnější ve světle nových obvinění, dle nichž se Rusko podílelo na nabourání se do kontroverzních emailových komunikací demokratů nejen s cílem podkopat důvěru v americký volební proces, ale s konkrétnějším záměrem pomoci Trumpovi ke zvolení.   

Tak zněl podle zpráv deníku Washington Post z minulého týdne závěr analýzy CIA, která byla předána Kongresu, připomíná úvodník. Připouští však, že zjištění FBI již nejsou zdaleka tak kategorická.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

V reakci na závěry CIA vydalo tiskové oddělení Trumpovy přípravné kanceláře prostořeké prohlášení deklarující, že s obviněním přišli ti samí lidé, kteří tvrdili, že Sadám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení, poukazuje kalifornský server.

V pondělí pak Trump ve svém tweetu konstatoval, že odkazy na podobné zásahy jsou pouze příkladem rozladěnosti demokratů hrajících na "ruskou/CIA kartu", pokračuje Los Angeles Times. Doplňuje odkazem na následný vzkaz Trumpova mluvčího médiím, že diskuze o ruském ovlivňování voleb jsou pokusem delegitimizovat vítězství nadcházejícího republikánského prezidenta.  

Fantazírování není na místě, vyšetřování ano

"Je pravda, že někteří stoupenci Clintonové fantazírují o využití obvinění z ruských zásahů, aby se nějak zabránilo potvrzení (Trumpova) vítězství sborem volitelů," uznává liberální deník. Konstatuje, že v pondělí deset volitelů, z toho devět demokratů, zaslalo dopis řediteli Národního zpravodajství Jamesi Clapperovi se žádostí o informační schůzku ohledně možného vyšetřování spojení mezi Trumpovou kampaní a ruskými pokusy ovlivnit volby.   

Podle úvodníku však není nutné zpochybňovat legitimitu Trumpova vítězství, abychom mohli požadovat objasnění případných ruských zásahů, které - pokud k nim skutečně došlo - jsou jednak pobuřující a zároveň znepokojivé.  

"Obama přijal výsledek voleb, ale přesto požádal tajné služby, aby provedly zrychlené prověření," pokračuje Los Angeles Times. Doplňuje, že předseda republikánské většiny v senátu Mitch McConnell a republikánský předseda sněmovny reprezentantů Paul Ryan v pondělí potvrdili, že otázkou se bude zabývat i kongresový zpravodajský výbor.   

Trumpův tým přesto problém popírá, kritizuje americký server. Dodává, že mezitím zvolený prezident na místo potenciálního budoucího ministra zahraničí USA navrhl Rexe Tillersona, předsedu a ředitele korporace ExxonMobil, který je znám svými těsnými vazbami na Rusko.

Trump má podle Los Angeles Times jednoznačné právo bránit legitimitu svého zvolení či formulovat novou politiku vůči Rusku nebo navrhovat takové ministry, kteří s ním sdílí názory. "Ale povýšeným shazováním údajných ruských zásahů - a vyjadřováním otevřeného pohrdání tajnými službami, na něž se musí jako prezident spoléhat - nechává svou ješitnost stát v cestě svým povinnostem," varuje závěrem kalifornský deník.

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy