Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solidarita s Aleppem: Eiffelova věž dnes večer zcela zhasne

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž - Eiffelova věž dnes ve 20:00 SEČ zhasne na znamení solidarity s Halabem (Aleppem). Toto severosyrské město včera dobyla Asadova armáda a panují obavy o osud desítek tisíc civilistů. Už nyní přicházejí zprávy o jejich bezdůvodném zabíjení. Solidaritu vyjadřují ale i další země.

Proslulá pařížská památka se už dříve oděla například do duhových barev k uctění památky obětí červnové střelby v gay klubu v americkém Orlandu, po březnových teroristických útocích v Bruselu zase svítila v barvách belgické vlajky. Zhasla k uctění památky obětí teroristických atentátů v Paříži v lednu a listopadu loňského roku.

Katarský emír šajch Tamim bin Hamad bin Chalífa Sání rozhodl zrušit oslavy Národního dne, které se v Kataru konají 18. prosince jako připomínka sjednocení z roku 1878. Podle zprávy katarské tiskové agentury chce šajch vyjádřit "solidaritu s lidmi v Halabu, kteří jsou vystaveni nejhoršímu útlaku a mučení, přesunům a genocidě". Katar v konfliktu stojí za rebely, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada.

Turecká nevládní organizace IHH vyzvala aktivisty, aby na znamení solidarity s Halabem vyjeli k syrské hranici. Po této výzvě vyrazil z Istanbulu konvoj několika desítek nákladních aut s nákladem potravin a oblečení. IHH podle svého vedení vyslala do Sýrie už 350 nákladních automobilů.

Představitelé Turecka už v úterý oznámili, že se Turecko připravuje přijmout další lidi prchající z Halabu. Buduje se pro ně nové stanové město s kapacitou 80.000 lidí. Do Turecka se před syrským konfliktem uchýlily v minulosti už přes dva miliony Syřanů.

Před ruským velvyslanectvím v Kuvajtu se dnes sešlo několik set Kuvajťanů, kteří žádali zastavení bojů v Halabu. Mezi účastníky byly podle agentury AP jak liberálové, tak lidé z islamistických kruhů. Mnozí nesli fotografie syrských dětí a portréty, na kterých je Asad s hákovým křížem. Poslanec Džamaán Harbiš požadoval, aby Kuvajt kvůli ruské podpoře prezidenta Asada omezil vztahy s Ruskem. Chce také, aby Kuvajt přijal více syrských uprchlíků.

Témata:  Eiffelova věž Paříž Sýrie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy