Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce v zemi více migrantů. Plánuje pro ně speciální akci

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští zákonodárci se snaží zvýšit počet příchozích migrantů. Plánují, že jim nabídnou povolení k trvalému pobytu prostřednictvím volné loterie pro cizí občany. Tento princip by měl být podle ruského serveru RT podobný "loterii zelených karet ", která se každoročně konaná v USA.

Členové zákonodárného shromáždění druhého největšího ruské města, Petrohradu, připravují návrh zákona, který chtějí předložit federálnímu parlamentu. Pokud bude návrh schválen a zahrnut do ruského práva, změní se zákony o postavení cizinců.

Podle předkladatelů je návrh součástí opatření zaměřených na posílení přistěhovalectví. Podle materiálu by cizí státní příslušníci, kteří by vyhráli zvláštní losování provedené elektronickým generátorem náhodných čísel, mohli získat povolení k trvalému pobytu na území Ruské federace.

Současný návrh uvádí, že účast v této loterii musí být zdarma, ale přístup do ní by měli mít jen občané některých zemí, jejich seznam by navíc musel být každoročně schválen ruskou vládou. Autoři dokumentu tvrdí, že hlavní kandidáti pro zařazení by měli pocházet ze států s nízkou úrovní odchozí migrace.

Současné ruské zákony umožňují cizinci získat dočasné povolení k pobytu, jestliže prokáže, že má prostředky na obživu po požadovanou dobu a má kde žít. Povolení k pobytu se rovněž uděluje manželkám či manželům ruských občanů a jejich dětem. Lidé s povolením k pobytu mají stejná práva jako občané Ruska, s výjimkou práva volit a být volen.

V posledních letech ruské úřady připravily několik zjednodušujících pravidel pro udělování občanství určitým skupinám cizinců, zejména investorům a osobám s ruskými kořeny – tedy těm, kteří mluví rusky a mají alespoň jednoho předka pocházejícího z Ruska.

Ruský prezident také může také udělit občanství cizincům jako uznání jejich úspěchů či služeb zemi. Ruský pas už takto získal francouzský herec Gérard Depardieu, slavný mistr kombinovaných bojových umění Jeff Monson nebo znalec bojových umění a hollywoodský drsňák Steven Seagal.

Témata:  Rusko migrace

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy