Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíci žijí v otřesných podmínkách. Až přijde zima, bude hůř, varují dobrovolníci

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Tisíce uprchlíků, kteří uvázly v Řecku, jsou nuceni žít v nedůstojných podmínkách. Jejich situace se s příchodem zimy ještě zhoršuje.

Oznámily to dnes tři desítky humanitárních organizací působících v Řecku, podle nichž za nepříznivou situaci běženců může i jarní dohoda mezi EU a Tureckem o omezení přílivu migrantů z Východu.

Nevládní organizace, jako je Oxfam, Save the Children, Amnesty International nebo Human Rights Watch, vyzvaly v této souvislosti evropské státníky, kteří se sejdou na summitu EU v Bruselu ve čtvrtek, aby přijali okamžitá opatření, která mají zhoršování podmínek uprchlíků zastavit.

Organizace kritizují fakt, že se 16.000 uprchlíků a migrantů tísní na několika ostrovech na východě Egejského moře, ačkoli jsou tam ubytovací kapacity méně než poloviční.

Zabraňuje se jim přitom přesun do kontinentálního Řecka, a to prý z obav, že se naděje na jejich vrácení do Turecka zmenší.

Témata:  uprchlíci Řecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy