Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU musí odsoudit dění v Sýrii, tvrdí Mayová

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Brusel - Evropská unie musí jednoznačně odsoudit dění v Sýrii. Uvedla to britská premiérka Theresa Mayová s tím, že syrský prezident Bašár Asad a jeho podporovatelé z Ruska a Íránu jsou odpovědní za tragédii v Halabu (Allepu).

Je podle ní třeba zajistit, aby se zodpovídali ti, kdo v Sýrii porušovali mezinárodní právo a dopouštěli se zločinů proti lidskosti. Podle britské premiérky je nyní také třeba udělat vše pro to, aby bylo v Halabu dodržováno příměří a aby OSN mohlo pomoci dostat do bezpečí civilisty.

Sýrie, kde Asadova armáda v minulých dnech prakticky obsadila pro protivládní povstalce klíčový Halab, je jedním z bodů dnešního posledního letošního řádného summitu unie.

Prosyrské oddíly dnes zaútočily na konvoj připravený evakuovat povstalce z východního Halabu (Aleppa). Podle zdravotnických zdrojů byli zraněni tři lidé, mezi nimiž je jeden člen civilní obrany.

"Prorežimní jednotky na konvoj střílely, máme tři raněné. Byli odvezeni zpět do obléhané zóny," sdělil zdroj televizi Orient.

Evakuace měla původně začít už v úterý, ale kvůli obnoveným bojům byla pozastavena.

Podle povstalců, jejichž zástupce citovala agentura Reuters, první konvoj vyjel z východní části města, ale v polovině trasy k linii obléhatelů byl zastaven. Pak byla slyšet palba, která trvala několik minut.

Témata:  EU Sýrie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy