Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší chyba Senátu? Pithart prozradil, co to bylo

Senát ČR
Senát ČR
Foto: Senat.cz **www.senat.cz**

Praha - Největší chybou Senátu bylo podle podle prvního ze čtyř předsedů horní komory Petra Pitharta (KDU-ČSL) uzákonění přímé volby prezidenta.

Z hlavy státu tím učinil neodvolatelného monarchu, uvedl dnes Pithart na shromáždění k výročí ustavující schůze horní komory.

"Senát si v jakémsi náhlém pominutí smyslů podtrhl nebo uřezal větev, na které seděl, a z prezidenta učinil neodvolatelného monarchu," řekl Pithart.

Poukázal tak na to, že zavedením přímé volby se ztížila možnost přímo voleného prezidenta sesadit. Nově může Senát podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu jen se souhlasem Sněmovny.

Horní komora podle Pitharta souhlasila s nahrazením parlamentní volby hlavy státu přesto, že si to většina jejích členů nepřála. Vládní i opoziční senátoři spoléhali na to, že přímou volbu zablokují jejich političtí soupeři.

"Při hlasování o způsobu volby prezidenta stály Senát a Sněmovna v ukázněném zákrytu. Byla to podle mého názoru největší chyba za těch 20 let," poznamenal Pithart. Podle něj má Senát smysl jen tehdy, "není-li pouhou replikou Sněmovny".

Témata:  Petr Pithart Senát Parlamentu České republiky prezident ČR

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy