Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi, pozor. Může nás postihnout czexit, nedělejme to, varuje Pithart

Petr Pithart
Petr Pithart
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Někdejší předseda federální vlády Petr Pithart varuje před proměnlivými tendencemi v Česku. Tvrdí, že dochází k míchání nálad a hrozí czexit, tedy odchod naší země z Evropské unie.

"Nejsme jediná země, která začíná být puklá. Všichni na vlastní oči vidíme, co se děje v Americe, a každý už pochopil, že Ameriky jsou dvě: Jedna bude volit Trumpa za všech okolností a druhá bude volit, chtě nechtě, paní Hillary," řekl v České televizi Pithart.

Všímá si, že společnost se štěpí nejen v Česku a Spojených státech, ale například i ve Velké Británii, kde proti odchodu z Velké Británie v nedávném referendu hlasoval Londýn, ačkoliv byla většina anglických okrsků pro brexit.

Podle Pitharta za tím stojí především globalizace. "Globalizace je nespravedlivá a velmi nerovnoměrně rozděluje benefity, přínosy dobra. Velká města a prosperující regiony vidí svět jinak než odlehlé regiony. Je velmi snadné říct, že ‚to jsou ti hloupější a zaostalejší', ale tak to není, to vůbec nejsou hloupější lidi," podotkl.

"Jejich svět je jiný, jejich starosti jsou jiné, velké politice už vůbec nerozumějí, šmahem ji odmítají a nelze se tomu divit. Ti lidé dělají všechno správně, akorát vidí svou perspektivu bez velkých nadějí," dodal Pithart.

Obává se, že po brexitu budou následovat další odchody z Unie. "Je docela možné, že to čeká i nás – a to je špatně. Budeme každý sám a budeme se každý rvát sám, opevníme se a hranice si uzavřeme... a všichni na tom proděláme," varuje Čechy.

Témata:  Pithart Petr EU Petr Pithart

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy