Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Afghánistánu přiletělo 34 migrantů vyhoštěných z Německa

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Kábul - Skupina 34 afghánských běženců se dnes vrátila do své domovské země poté, co byli deportováni z Německa.

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní představitele. Většina migrantů po příletu vyjadřovala své rozčarování, někteří dokonce tvrdili, že by se mohli dát k Talibanu.

Vyhoštění neúspěšných žadatelů o azyl umožnila nedávná afghánsko-německá dohoda, jejímž cílem je omezit obrovský příliv migrantů do Německa. Letadlo s deportovanými Afghánci přistálo dnes v Kábulu kolem 5:00 místního času (1:30 SEČ), sdělil šéf policie na kábulském letišti. Všichni ve skupině byli mladí muži bez rodin. Podle německých úřadů se třetina z nich dopustila trestných činů.

 Mnozí z migrantů si stěžovali, že byli vráceni. Poukazovali na to, že v Německu žili a pracovali řadu let a nyní jsou zpět ve vlasti bez naděje najít zaměstnání.

"Nemám z toho radost, tady je všechno jiné," řekl třiadvacetiletý Sidik Kučai ze severní provincie Baghlán, který strávil v Německu sedm let. "Měl jsem dobrou práci v restauraci v Kolíně nad Rýnem. Tady v Afghánistánu není práce ani bezpečno," dodal.

Témata:  Německo uprchlíci Afghanistán

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy