Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin chce jednat s Tureckem na obnovení rozhovorů o Sýrii

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Damašek/Tokio - Ruský prezident Vladimir Putin dnes během návštěvy Japonska řekl, že spolupracuje s Tureckem na uspořádání nového kola mírových jednání o Sýrii, která by se mohla konat v kazašské metropoli Astaně.

Putin připomněl, že turecká strana zprostředkovala dohodu o evakuaci Halabu (Aleppa) s opozicí. Dodal, že se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem snaží dosáhnout všeobecného příměří platného na celém syrském území.

Podle agentury AP není zatím jasné, zda opozice podporovaná Západem bude souhlasit s výběrem místa pro mírové vyjednávání. Doposud se rozhovory konaly v Ženevě. Dosavadní vyjednávání nepřineslo hmatatelné výsledky.

Aleppo dobyté syrskou armádou opustilo za posledních 24 hodin přes 6400 lidí, na 3000 z nich byli povstalci. 

Zvláštní vyslanec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura řekl, že odchod se týká 40.000 civilistů, kteří mají být přemístěni do západní části Halabu. Dalších 10.000 lidí, kteří se mají přesunout do Idlibu, tvoří až 5000 povstalců a jejich rodiny. Mezinárodní výbor Červeného kříže ve čtvrtek odhadl, že evakuace všech lidí zablokovaných na východě města potrvá několik dnů.

Témata:  Vladimír Putin ruské angažmá v Sýrii Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy