reklama

Tokio vznáší na nárok na čtveřici ostrovů, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz, Moskva se ale ostrovů nehodlá vzdát. Spor je hlavním důvodem, proč Japonsko a Rusko nemají více než 70 let po skončení války uzavřenou mírovou smlouvu.

"Bylo by naivní si myslet, že lze tento problém vyřešit za hodinu. Je ale nepochybně nutné hledat řešení," prohlásil na dnešní tiskové konferenci v Tokiu ruský prezident.

"Uzavření mírové dohody není snadná věc," řekl obdobně Šinzó Abe, přičemž navrhl "nový přístup" založený na ekonomické spolupráci.

Pro Putina japonský summit znamenal první oficiální návštěvu v některé ze zemí skupiny G7 od ruské anexe Krymu v roce 2014. Abe šéfa Kremlu pozval do Japonska, přestože skupina nejvyspělejších zemí G7 stále uplatňuje sankce vůči Rusku. Analytici citovaní agenturou Reuters uvedli, že Putin návštěvou dosáhl svého cíle uvolnění mezinárodní izolace.

Japonsko a Rusko se přou o jižní část Kuril od roku 1945. Tokio vznáší na základě dohody z roku 1855 nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai, které na konci druhé světové války anektoval Sovětský svaz. Z ostrovů bylo tehdy vystěhováno 17.000 Japonců, kteří odešli na nedaleký ostrov Hokkaidó. Tokio, které bylo ve válce poraženo, ruskou svrchovanost nad jižními Kurilami neuznává. Dlouhé hledání kompromisu zatím výsledky nepřineslo, přestože obě strany předložily řadu návrhů.