Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Savčenková měla na Ukrajině autonehodu

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Kyjev - Naděžda Savčenková přežila hrůzy války i ruské vězení, nyní má za sebou autonehodu. Ačkoliv zpočátku vypadala tragicky a ukrajinská média se předháněla v tom, jak moc se mohla zranit, nakonec se ukázal opak.

Poslankyně Nejvyšší rady Naděžda Savčenková strávila několik měsíců v ruském vězení, kde se rozhodla bojovat proti tamnímu režimu hladovkou. Nakonec se dostala zpět na Ukrajinu, kde se nyní málem vážně zranila.

Podle jejích slov havarovala v Oděské oblasti, kde jsou neposypané a velmi kluzké silnice. Nedokázala proto auto udržet na vozovce a vyletěla z cesty do příkopu.

Na svém facebooku ale dodala, že Ukrajinci jsou velmi přátelští. "Není jim cizí pomoc lidem v nouzi. Za 30 minut jsme byli zase na cestě," uvedla. Z nehody i přes hrůzně vypadající fotografii vyvázla bez zranění.

Ukrajinská poslankyně, kterou ruský soud po dvouletém věznění odsoudil ke 22 letům odnětí svobody a která se na Ukrajinu letos v květnu vrátila po výměně za dva odsouzené Rusy, se před několika dny týdny objevila v Rusku.

Savčenková pro BBC Newsnight mluvila o tom, proč se rozhodla být zúčastnit odvolacího řízení dvou Ukrajinců před ruským nejvyšším soudem v Moskvě. "Vím, jak se cítí, protože jsem byla ve stejné situaci. Vím, jak důležité je vidět Ukrajince v soudní síni, kteří budou skandovat: 'Sláva Ukrajině' a 'Hrdinové neumírají'," uvedla politička s tím, že je chtěla podpořit proti „nepříteli". Vysvětlovala také, že jí nikdo nezaručil, že bude v bezpečí, ale že se nebála.

Nedávno také požádala budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby "zabránil třetí světové válce" tím, že posílí sankce vůči Rusku. V dopise, který zveřejnila na svém facebookovém profilu a ze kterého cituje server The Moscow Times, apeluje na Trumpa, aby pomohl Kyjevu bojovat proti "ruské agresi" prostřednictvím mezinárodní diplomatické, technické a vojenské podpory.

"Rusko rozumí pouze použití síly a odhodlání," napsala v otevřeném dopise. "Vy osobně máte odhodlání, a vaše země je světová velmoc. Když se světové společenství upne k politice appeasementu ... povede to k největší katastrofě 20. století," napsala. "Máte všechny možnosti, abyste se zabránil třetí světové válce," uvedla.

Témata:  Naděžda Savčenková nehody aut Ukrajina

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy