Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba chce Česku splatit sedmimilardový dluh. Pošle zásoby rumu na sto let

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Havana/Praha - Česká republika se opět dostala do hledáčku zahraničních médií, tentokrát však ne svojí vinou. Podle serveru BBC se kubánské úřady rozhodly splatit Česku dluh ve výši zhruba sedmi miliard korun, a to velmi neotřelým způsobem - rumem.

Anglické, německé, americké a další deníky mají žně. Informují o novém plánu Kuby, která dluží Česku z dob studené války 276 milionů dolarů, tedy zhruba sedm miliard korun. Nechtějí však částku splatit penězi, nýbrž zbožím.

Konkrétně se má jednat o kubánský rum v této hodnotě, který podle serveru BBC vydrží Česku zhruba na sto let. Postoj českých úřadů v této věci je neméně překvapivý, ministerstvo financí totiž zvažuje, že nabídku přijme.

Nejde o jedinou nabídku, kterou Kuba Česku poskytla. Druhou možností je splátka dluhu ve formě léků, ta ale zřejmě není reálná.

Kubánské léky totiž postrádají v České republice potřebné licence. Nastal by tedy dlouhý administrativní proces, který by celou záležitost prodražil a zdržel. Naopak rum je možno prakticky ihned vypustit do oběhu.

BBC uvádí, že české ministerstvo upřednostňuje splacení dluhu klasickou, finanční formou. Kuba ale jednoduše nemá peníze a není schopna dluh v této výši splatit. Na stole je proto možnost s rumem, která vypadá poměrně reálně.

Kuba dluží Česku peníze z doby, kdy byly obě země, respektive tehdejší Československo, součástí komunistického bloku. Splátka nebyla dodnes urovnána a nyní se zdá, že by konečně mohlo dojít ke smírnému řešení.

Česko se rumu nebrání, chce ale i peníze

Resort financí však upozornil, že jednání s Kubou o řešení starého dluhu jsou v samotných počátcích a první jednání proběhlo teprve koncem loňského roku. "V současné době obě strany teprve prezentují úvodní představy, jak celou věc řešit, a to včetně otázky vyčíslení celkové výše dluhu, jehož část je dosud vedena v nekonvertibilní měně," uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí resortu Kateřina Vaidišová.

Kubánská strana podle ní jako možnost řešení prezentovala seznam několika komodit, jejichž dodávkami by se část dluhu mohla řešit. "Mimo jiné se zde nacházejí i léky a několik značek rumu. Česká strana je přesvědčena, že alespoň část dluhu by měla být řešena splátkami v hotovosti," dodala Vaidišová.

Tím ale jednání o dluhu nekončí, naopak. "Další jednání, na nichž budou dané věci vyjasňovány, budou teprve následovat," uvedla pro EuroZprávy.cz mluvčí tiskového oddělení resortu financí.

Témata:  Kuba alkohol Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.