Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR začala stahovat své studenty ze zahraničí, co se děje?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto internet

Pchjongjang - Podle informací deníku The Daily Telegraph začala Severní Korea stahovat své studenty ze zahraničí. KLDR se patrně obává z dalších útěků svých občanů do Jižní Koreje.

Rozhlasová stanice Radio Free Asia uvedla, že mezi studenty, kteří byli povoláni zpět do vlasti, je i 20 severokorejských žáků univerzity v čínském městě Tan-tung.

Počátkem dubna uprchlo do Jižní Koreje 13 severokorejských zaměstnanců restaurace zřízené Pchjongjangem v Číně. KLDR tento incident označila za "únos", za nímž stojí Soul.

V prohlášení, které zveřejnila severokorejská tisková agentura KCNA, Ústřední výbor Demokratického svazu žen obvinil jihokorejskou vládu z "teroristického činu" a "děsivého únosu skupiny Severokorejců". "Tvrzení Soulu, že tato skupina uprchla z vlastní vůle, nedává žádný smysl, protože Jižní Korea je zemí považovanou za skutečné peklo na zemi," dodává se v prohlášení.

Podle dnešního vyjádření Pchjongjang po Soulu požaduje, aby umožnil osobní setkání zaměstnanců restaurace s jejich příbuznými z KLDR. Pokud to Jižní Korea dovolí, chce Severní Korea vyslat rodiče údajných uprchlíků na společnou hranici obou Korejí nebo do Soulu.

Sedm žen, které pracovaly ve stejné restauraci jako uprchlíci a vrátily se do Pchjongjangu, poskytly tento týden rozhovor televizi CNN. Tvrdí v něm, že jejich bývalí kolegové byli do Jižní Koreje podvodně vylákáni.

"Nikdy bychom neopustily naše rodiče, naši zemi a vůdce Kim Čong-una," prohlásila číšnice Han Jun-hui. "Nikdo z nás by to neudělal."

Mnozí analytici se podle CNN domnívají, že postup Číny je známkou stupňujícího se napětí mezi Pchjongjangem a Pekingem kvůli severokorejským raketovým a jaderným testům.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy