Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

RegioJet a Slovensko se kritizují kvůli provozu vlaků

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislavě - Na Slovensku zuří spor mezi tamním ministerstvem dopravy a společností RegioJet z české skupiny Student Agency. Firma Radima Jančury prý nedodržuje státem objednanou kapacitu vlaků.

Resort dopravy dnes opět kritizoval dopravce RegioJet, že nedodržuje státem objednanou kapacitu vlaků na regionální trati mezi Bratislavou a Komárnem. "Podle smlouvy nasazená souprava má mít celkovou kapacitu pro 500 lidí, ale ve skutečnosti je na trati vlak s kapacitou jen pro 320 cestujících. Takovéto snižování kapacity je porušením smlouvy a zároveň se to promítá v nespokojenost cestujících," uvedl slovenský ministr dopravy Arpád Érsek.

Ministr dodal, že stát plně hradí RegioJetu provoz a údržbu 12 vlakových souprav a cestující mají právo na vlaky, které stát u soukromého dopravce objednal.

Kontrola podle ministerstva kromě nedostatečné kapacity u více než poloviny vlaků také zjistila, že RegioJet podnikatele Radima Jančury na zhruba 100 kilometrů dlouhé regionální trati nasazoval vagony, které nesplňovaly dohodnutou úroveň kvality cestování.

Podle RegioJetu je ale příčinou přeplněnosti regionálních vlaků dlouhodobá nečinnost ministerstva dopravy, které neplnilo svůj závazek ze smlouvy. "Ministerstvo dopravy dlouhodobě odmítalo navýšit objednané kapacity souprav na trase Bratislava - Komárno," uvedl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

RegioJet rovněž informoval, že ve smlouvě se státem se zavázal k nasazování deseti souprav na regionální trati a že na přání ministerstva dopravy loni nasadil do provozu i další dvě soupravy, které byly původně určeny coby záloha. Dodal, že provoz bez záloh není stabilní a že Slovensko tamnímu státnímu dopravci ZSSK toleruje a platí provozní zálohu i do výše 30 až 40 procent.

Témata:  Slovensko regiojet železnice

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.