Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bečvář navštívil české vojáky na základně v Iráku

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Bagdád - Leteckou základnu Balad v Iráku, na které působí česká letecká poradní jednotka, dnes navštívil náčelník generálního štábu české armády Josef Bečvář. Informoval o tom generální štáb prostřednictvím tiskové zprávy.

Ze základny, která leží asi 80 kilometrů severně od Bagdádu, vzlétají ve službách irácké armády české bitevníky L-159 do boje proti radikálům z organizace Islámský stát (IS).

Bečvář dnes vojákům do Iráku dovezl vzhledem k nadcházejícím Vánocům i drobné dárky včetně tří beden s českými potravinami či filmy.

Do Iráku jej doprovodila i delegace poslanců, kteří jsou členy parlamentního výboru pro obranu. Společně pozorovali vzlet letounů českého původu na misi nad Mosulem, který se Iráčané snaží osvobodit z rukou IS. Prohlédli si rovněž zázemí českých vojáků, kteří zahájili na základně Balad poradní činnost letos v srpnu.

Pomoci Čechů si podle Bečváře místní armáda velmi váží. „Úkolem našeho týmu je poradní činnost, protože s tímto letounem máme nejvíce zkušeností. A mohu konstatovat, že i jejich operační nasazení zde v Iráku se daří," uvedl Bečvář.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.