Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko nese zodpovědnost za hackerské útoky před volbami, potvrdil Obama

Barack Obama, prezident USA
Barack Obama, prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Obama – Americký prezident Barack Obama dnes vystoupil na bilanční tiskové konferenci to dnes ve Washingtonu. Při té příležitosti řekl, že jsou Rusové jsou odpovědní za hackerské útoky proti Demokratické straně během volební kampaně. Dodal, že podobným útokům musí Spojené státy zabránit.

Podle Obamy nešlo o „propracovanou špionážní akci". Doufá nicméně, že budoucí prezident nedopustí, aby cizí mocnost ovlivnila americké volby. Při zářijovém summitu státu skupiny G20 v Číně Obama své stanovisko sdělil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Pak už k dalším útokům nedošlo, řekl Obama. Odpovědi na otázku o Putinově osobní odpovědnosti za akce ruských hackerů, o níž v minulých dnech spekulovala americká média, se americký prezident vyhnul.

Obama prý o hackerských útoků z Ruska mluvil i s čínským prezidentem Si Ťchin-pingem. Existují podle něj důkazy, že Čína tyto akce omezila, i když je nezastavila. „Mým úkolem zůstává varovat Rusko a ostatní, aby se k hackerským útokům neuchylovali," konstatoval prezident. V opačném případě budou některé americké odpovědi veřejné, o jiných se lidé nedozvědí.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada a Rusko pak obvinil z odpovědnosti za pokračování syrského konfliktu. Krev je na rukou Asadova režimu a Ruska, uvedl prezident. „Asadův režim si nemůže masakry proklestit cestu k legitimitě," dodal Obama. Svět nesmí od krutých událostí v Sýrii odvracet oči.

Podle svých slov je přesvědčen, že americký postup v Sýrii je správný a v daných podmínkách realistický. Pozemní intervence nebyla možná, nejlepší cestou byla podpora umírněné syrské opozice. "Nemohu ale říci, že jsme byli v Sýrii úspěšní," řekl.

Obama, který za pět týdnů Bílý dům opouští, na tiskové konferenci rovněž rekapitulovali bilanci svého osmiletého vládnutí s důrazem na úspěchy v hospodářské a sociální oblasti, ve zdravotnictví a zaměstnanosti.

Témata:  Barack Obama Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy