Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpa ve volbách podporovalo Rusko, shodují se americké tajné služby

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Washington – Názor, že Rusko v nedávných amerických prezidentských volbách pomáhalo Donaldu Trumpovi zvítězit, podporuje vedle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) i Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Napsal to dnes list The Washington Post s odvoláním na nejmenované americké činitele. Stejný názor má podle listu šéf amerických zpravodajských služeb (DNI) James Clapper.

V minulých dnech šířili někteří američtí poslanci zprávy, že FBI se závěry CIA o ruských hackerských útocích nesouhlasí. O vlivu Moskvy na prezidentské volby pochybuje také nově zvolený prezident Trump, podle kterého je to vše směšné.

Šéf CIA John Brennan podle deníku napsal svým spolupracovníkům dopis, v němž hovoří o „silné shodě" se šéfy ostatních tajných služeb. "V tomto týdnu jsem se sešel se šéfem FBI Jamesem Comeyem a DNI Clapperem. Panuje mezi námi silná shoda o rozsahu, povaze a záměrech Ruska při vměšování do našich zpravodajských služeb," uvedl.

„Shodli jsme se na tom, že naše organizace musejí spolu s dalšími dokončit důsledné vyšetření této otázky, které nařídil prezident Obama a které vede DNI," napsal Brennan.

Témata:  USA Rusko Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy