Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladí teroristé v Evropě? Belgie prověřuje děti zapojené do aktivit IS

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Brusel - Belgie prověřuje asi deset případů zapojení dětí do aktivit teroristické skupiny Islámský stát (IS). Dnes to uvedl úřad belgické prokuratury.

"Máme asi deset případů, v nichž jsou zapojeny nezletilé osoby," sdělil mluvčí prokuratury Eric Van de Sypt. Žádné z těchto dětí ale podle něj útok nepřipravovalo. Mluvčí se k nezletilcům vyslovil v souvislosti s případem terorismu v Německu.

V pátek tam byla zveřejněna zpráva, že dvanáctiletý Němec iráckého původu a zřejmě s vazbami na IS chtěl zaútočit na vánočním trhu v Ludwigshafenu.

Nezletilci, o nichž je řeč v Belgii, byli zapojeni "více nebo méně do aktivit spojených s Islámským státem," řekl Van der Sypt. Byli podle něj aktivní na mobilní síti Telegram a působili jako prostředníci. Pomáhali tak lidem, kteří chtěli odejít bojovat do Iráku a Sýrie, a projevovali také sympatie s radikály.

"Zasahujeme velmi záhy, zejména protože se to týká nezletilých," řekl mluvčí. Nezletilé osoby byly podle něj umístněny do "uzavřených institucí".

Témata:  Belgie Islámský stát

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy