Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jemenští povstalci dorazili do Kuvajtu, mírové rozhovory mají začít ještě dnes

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kuvajt - Do Kuvajtu dorazila delegace šíitských povstalců z Jemenu, mírové rozhovory by tedy mohly začít ještě dnes. Pokud se tak nastane, hrozí fiasko celého jednání pod patronací OSN.

Povstalci i příznivci někdejšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, kteří v konfliktu stojí na straně rebelů, opustili Saná ve středu a dorazili do Ománu. Následně měli pokračovat do Kuvajtu, ještě dnes ráno se ale tak nestalo.

"Dorazili před několika okamžiky," citovala agentura AFP mluvčího zvláštního vyslance OSN pro Jemen Ismáíla šajcha Ahmada. Zda rozhovory začnou ještě dnes, však není oficiálně potvrzeno.

Podle AFP a jejích zdrojů by se obě strany měly sejít kolem 19:00 místního času (18:00 SELČ). Jemenská vládní delegace už pohrozila odjezdem v případě, že rozhovory nezačnou včas.

Původně se měly znepřátelené strany sejít v Kuvajtu již v pondělí, rebelové ale nedorazili. Důvodem byl jejich nesouhlas s pokračujícími boji navzdory tomu, že před více než týdnem bylo v zemi vyhlášeno příměří. Svůj názor změnili poté, co od OSN dostali záruky týkající se klidu zbraní.

Témata:  Jemen Kuvajt OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy