Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Donbasu propukly těžké střety. Na místě umírají desítky lidí

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev - U města Debalceve na východní Ukrajině propukly v noci na dnešek tvrdé střety. Armáda a povstalci se vzájemně obviňují z pokusů o proražení fronty a hlásí vysoké ztráty protivníka. Debalceve bylo loni v únoru centrem urputných bojů, při nichž obklíčená ukrajinská armáda důležitý železniční uzel ztratila.

Debalceve v Donbasu nyní ovládají separatisté. Podle kyjevského armádního komuniké v neděli povstalecké jednotky zahájily mohutnou dělostřelbu ve snaze prorazit frontu v prostoru takzvaného Svitlodarského oblouku, což je oblast jen několik kilometrů severozápadně od Debalceve.

Následný pokus o útok ukrajinské jednotky odrazily a způsobily nepříteli těžké ztráty, tvrdí Kyjev. Povstalci prý ztratili nejméně 25 mužů a kolem 30 separatistů bylo zraněno.

Velmi těžké boje podle velení ukrajinské armády trvaly celou noc. Agentura Unian s odvoláním na informace ukrajinských dobrovolnických sborů napsala, že "byly nasazeny zbraně všech kalibrů". Dnes ráno v důsledku ukrajinské protiofenzívy zaujala údajně armáda "nové strategické pozice".

Jinou verzi událostí rozšířila dnes separatistická tisková agentura DAN. Ukrajinské jednotky se podle ní pokusily prorazit linii fronty u debalcevského předměstí Kalinivka a boje stále pokračují. "Ukrajinská armáda utrpěla těžké ztráty, podle předběžných údajů bylo zabito nejméně deset vojáků a dvacet bylo zraněno. Zničeno bylo několik kusů těžké vojenské techniky," tvrdí DAN s tím, že na straně povstalců jsou dva mrtví a dva nezvěstní.

Témata:  Ukrajinská krize Armáda Ukrajina Ukrajina Debalceve

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy