Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám není slučitelný s demokracií, říká muslim +VIDEO

Muslim, ilustrační fotografie
Muslim, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Berlín – Spolu s migranty a uprchlíky do Evropy přichází islám a mnoho lidí se obává problémů, které by tento fakt mohl způsobit. Hamal Abdel-Samad, bývalý muslim a současný kritik islámu a spisovatel, varuje, že je třeba dívat se na situaci nezaujatě, a tvrdí, že islám není s demokracií slučitelný.

Islám a demokracie

Hamal Abdel-Samad se narodil v Egyptě, ale v roce 1995 přišel do Německa. Zemi ale nyní podle serveru The Rebel Media opustil, protože kvůli neustálým útokům muslimů na svoji osobu musel mít policejní ochranu.

V rozhovoru pro německou televizi Tagesschau Abdel-Samad 19. dubna islám otevřeně kritizoval. „Když někdo tvrdí, že islám a demokracie spolu nejsou slučitelné, tak se ve skutečnosti nemýlí. Islám má s demokracií mnoho problémů," uvedl, ale dále vysvětlil, že je třeba rozlišovat islám jako náboženství a islám jako politickou ideologii.

Abdel-Samad tak v tomto ohledu souhlasí s názory, které prosazuje německá strana Alternative für Deutscheland (AfD). Zdůraznil ale, že sám voličem AfD není, ani by tuto stranu nevolil.

„Kde je problém? Kdyby AfD řekla, že slunce svítí, taky nebudu nesouhlasit. To je problém středových stran – mají pocit, že musí nesouhlasit se vším, co AfD řekne. To ale není nutné. Je třeba se od toho osvobodit a dostat tuto debatu o kritice islámu mezi lidi. Pak tyto problémy mít nebudeme," tvrdí.

Politický islám

Zdůraznil, že existuje islám jako náboženství, ale také islám jako politický a sociální řád; a právě tato druhá složka islámu je podle něj problematická „a nemůže se stát součástí Německa."

Abdel-Samad také uvedl, že sami muslimové se do této diskuze nezapojují, protože se snaží za každou cenu islám bránit. „Povrchně se snaží do popředí dostat kompatibilitu islámu a demokracie, takže se této debaty ujímají jiní lidé a řeší ji politicky a emocionálně, což ničemu příliš nepomáhá," varuje.

Je podle něj nutné, aby politici i společnost „uznali, že islám jako politická ideologie a právní řád není slučitelný s demokracií. Je třeba, aby než člověk přijde do Evropy, se od těchto složek islámu oprostil."

Abdel-Samad také uvedl, že rozlišuje islám jako náboženství a muslimy jako lidi. „Muslimové jakožto lidé jsou mnohem složitější a komplexnější než ideologie. Je třeba mezi tím rozlišovat, ale nečiní to ani islámské organizace, ani politici, ani rasisté v této zemi."

„Je třeba rozeznávat náboženství a lidi, kteří jej následují. Můžete respektovat lidi, aniž byste respektovali vše, v co věří, nebo je odsoudili jako celek," dodal.

Témata:  Islám muslimové demokracie Evropa EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy