Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump neví, jak vést velmoc? Čína se pustila do nového prezidenta

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Peking – Nově zvolený americký prezident Donald Trump se staví velmi kriticky k Číně. Před několika dny například prohlásil, že další dodržování zásady jediné Číny nemusí být pro Washington automatické. Peking mu teď úder vrací prostřednictvím státem řízených médií.

Státem řízený čínský zpravodajský server Global Times se ve svém editorialu tvrdě pustil do Trumpa. List připomíná zatím poslední spor mezi Washingtonem a Pekingem, který se strhl kvůli zabavenému podvodnímu zařízení patřícímu USA. Čínské ministerstvo obrany oznámilo, že přístroj Spojeným státům vrátí, celou věc podle něj Američané velmi zveličili.

Global Times připomíná tweety, které v té souvislosti Trump zveřejnil. „Čína krade námořnictvu Spojených států výzkumnou sondu v mezinárodních vodách - vyrvala ji z vody a odvezla do Číny jako bezprezidentskýí akt," napsal Trump. Jak poukazuje médium, Trump si zřejmě spletl slova a chtěl napsat spíše „bezprecedentní" místo „bezprezidentský". „Měli bychom říci Číně, že ten ukradený dron nechceme zpět! Ať si ho nechají!" dodal později.

„Trump se nechová jako prezident, který se za měsíc stane pánem Bílého domu. Nemá žádný cit pro to, jak vést velmoc. Dokonce ani americká armáda nepoužila termín "ukrást", když popisovala postup představitelů čínského námořnictva. Trumpův druhý tweet vyvolal v lidech obavy, že bude brát vztahy mezi Čínou a USA jako dětskou hrou," udeřil na Trumpa server ovládaný čínskou komunistickou stranou.

„Nyní lidé nevědí, jestli je Trump zapojen do psychologické války s Čínou, nebo jestli je prostě neprofesionální, i když bude brzy skládat přísahu. Pokud jde o čínsko-americké vztahy, zpochybnil politiku jedné Číny a pohrdá zásadami, které obě země přijaly za účelem řešení krize," varuje čínské médium.

Jedna věc je prý ale jistá. „Trump nemá žádné páky, aby mohl manévrovat světem, ani nedokáže přetvořit vztahy mezi Čínou a USA a způsob, jakým tyto dvě velké mocnosti komunikují. Dokud se neujme úřadu, Čína bude stále zaujímat klidný postoj k jeho provokativním vystoupením. Ale kdyby jednal s Čínou po svém nástupu do úřadu stejným způsobem jako v jeho tweetech, Čína tak zdrženlivá nebude," vyhrožuje Peking prostřednictvím Global Times.

Je prý možné, že se Trump obává o svou blížící se funkci a touží dělat vlny proti Číně, aby získal nějaký vliv, jakmile složí přísahu. „Čínská vláda by měla být plně připravena na tvrdého Trumpa. Měli bychom Trumpovi ukázat, co je to politika jedné Číny," píše kontroverzní editor Hu Xijin, který také dodává, že by Čína měla Trumpovi udělit lekci, aby se z toho všeho poučil.

Témata:  Donald Trump Čína USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy