Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jihokorejské úřady vrátily do KLDR osm rybářů. Prý o to sami žádali

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejské úřady dnes vrátily do KLDR osm severokorejských rybářů, kteří byli minulý týden objeveni ve třech lodích na jihokorejské straně námořní hranice. Dle BBC si návrat do vlasti sami přáli.

Několik nalezených rybářů utrpělo následkem nepříznivých podmínek na moři omrzliny. Nejméně jeden člen posádky zahynul, patrně zemřel hlady. Tři rybářské lodě se údajně střetly s čínskými loděmi, což mělo za následek značné škody, jedna z lodí je v neopravitelném stavu. Po havárii se rybáři plavili na moři asi dva měsíce.

Pchjongjang na prvotní snahy Jižní Koreje rybáře vrátit nereagoval. Dnes ráno se ale v blízkosti námořní hranice v Japonském moři objevilo několik severokorejských lodí, aby muže vyzvedly.

Aby se Severní Korea informace o rybářích dozvěděla, musel se Soul uchýlit k použití reproduktorů. Pchjongjang totiž přestal v únoru se Soulem komunikovat.

Témata:  Jižní Korea Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy