Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejský zběh promluvil: Lidé v KLDR žijí jako otroci

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Lidé v Severní Koreji žijí v otrockých podmínkách. Tvrdí to bývalý zástupce severokorejského velvyslance v Londýně, který utekl před diktaturou v KLDR do Jižní Koreje.

Podle BBC to někdejší diplomat řekl jihokorejskému parlamentu. Přeběhlík Tche Jong-ho je bývalý zástupce severokorejského velvyslance v Londýně. Do Jižní Koreji uprchl společně s rodinou letos v srpnu.

Severokorejské úřady ho označily za „lidský odpad". Státní média o něm tvrdila, že prozradil státní tajemství, znásilňoval děti a zpronevěřil peníze. Jižní Korea se naopak snažila sama sebe ujistit, že bývalý severokorejský vyslanec není špeh.

Tche si prý začal příšernou situaci v Severní Koreji uvědomovat postupně. „Mnoho vysoce postavených severokorejských činitelů trpí depresemi, protože mají obavy, že budou muset dlouho žít jako otroci, pokud bude mladý severokorejský vůdce zemi vládnout následujících několik desetiletí," řekl jihokorejský politik Li Čol-u.

Podle listu The Sunday Express nutili nadřízení bývalého vyslance nabízet britskému ministerstvu obrany úplatky za vyzrazení státních jaderných tajemství. To prý v jeho útěku hrálo zásadní roli.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy