Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentátník zastřelil v Ankaře ruského velvyslance

Atentát na ruského velvyslance v Ankaře (19. 12. 2016)
Atentát na ruského velvyslance v Ankaře (19. 12. 2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Ankara – Neznámý střelec si dnes počíhal na ruského velvyslance v turecké metropoli Andreje Karlova. Diplomat údajně utrpěl vážné zranění a byl převezen do nemocnice. Tam svým zraněním podlehl. Střelcem byl turecký policista.

O útoku informovaly turecké sdělovací prostředky, podle kterých utrpěli zranění ještě další tři lidé. O incidentu byl již informován ruský prezident Vladimir Putin. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová později smrt diplomata potvrdilo. Rusko podle ní ještě dnes o atentátu vyrozumí ostatní členy Rady bezpečnosti OSN.

"Terorismus neprojde. Budeme odhodlaně proti němu bojovat. V našich srdcích navždy zůstane památka na vynikajícího ruského diplomata Andreje Karlova," řekla. Atentát považuje Moskva za teroristický čin. "Jsme ve spojení s tureckými oficiálními představiteli, kteří nás ujistili, že bude provedeno pečlivé a zevrubné vyšetřování. Vrazi budou potrestáni," řekla Zacharovová.

Podle tureckých médií se pachatele podařilo zasahující policii nakonec zastřelit. Úřady to ale zatím nepotvrdily. Vraha ruského velvyslance identifikovaly místní bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Informovala o tom agentura Reuters. Zatím není jasné, zda pachatel náležel k nějaké širší organizaci. K atentátu se nikdo dosud nepřihlásil.

Podle tvrzení tureckých médií po vraždě mimo jiné zazpíval v arabštině hymnu syrské organizace Fronta dobytí Sýrie, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Tajné služby nyní ověřují, zda útočník náležel k radikální skupině, která se dříve jmenovala An-Nusra. Hnutí zatím na svých sítích na atentát nereagovalo.

Střelec zaútočil během otevření výstavy pořádané v Ankaře ruským velvyslanectvím. Deník Hürriyet zveřejnil fotku z incidentu. V galerii pokračovala i po útoku nadále střelba, uvedla televize CNN Türk.

BREAKING: Russian Ambassador to Turkey, Andrey Karlov has been shot at opening of an art exhibition in Ankara and is in critical condition pic.twitter.com/kmHYyeErrR

— News_Executive (@News_Executive) 19. prosince 2016

 

Ruská agentura TASS s odvoláním na očité svědky uvedla, že ozbrojenec zasáhl velvyslance do zad ve chvíli, kdy Karlov na vernisáži dokončoval svůj projev.

Podle očitých svědků se útočník mstil za situaci v severosyrském Halabu (Aleppu). "Nezapomínejte na Halab, nezapomínejte na Sýrii, bůh je veliký," zvolal pachatel se zdviženou rukou a ukazováčkem poté, co diplomata na vernisáži výstavy fotografií střelil do zad. Podle jiného svědectví údajně řekl: "Necháme vás zaplatit za Halab".

Záběry kamery, která celý útok zachytila, ukázaly, že vrah v černém obleku stál před střelbou za velvyslancem a sledoval jeho projev. Podle některých zdrojů byl členem Karlovovy ochranky, podle jiných se mezi ni vloudil.

Agentura Interfax připomíná, že se atentát odehrál den před plánovanou návštěvou tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v Moskvě, kde společně s šéfy diplomacií Ruska a Íránu měl jednat o situaci v Sýrii.

Témata:  Turecko Rusko Andrej Karlov atentát na ruského velvyslance v Ankaře

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy