Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stojí za atentátem v Turecku Gülen? Objevila se nová teorie

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara – Člen vládnoucí turecké strany tvrdí, že za útokem na ruského vyslance Andreje Karlova stojí lidé z okolí duchovního Fethullaha Gülena. Jeho slova cituje server Al Jazeera. Gülena viní turecký prezident Recep Tayyp Erdogan i z nedávného pokusu o převrat v zemi.

Vyšetřování smrti ruského velvyslance v Ankaře se zaměřuje také na možnou vazbu útočníka na hnutí Gülena, uvedl vysoce postavený člen vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje.

Vraha ruského velvyslance v Turecku Andreje Karlova identifikovaly místní bezpečnostní zdroje jako ankarského policistu, který byl právě mimo službu. Před vraždou stál za zády velvyslance, který pronášel zahajovací projev, a tvářil se jako by se staral o jeho bezpečnost. Poté Karlova střelil do zad.

„Nezapomínejte na Halab, nezapomínejte na Sýrii, Bůh je veliký," zvolal pachatel, který na jednom ze záběrů stál se zdviženou rukou a ukazováčkem. Podle jiných svědectví údajně také volal: „Necháme vás zaplatit za Halab", „Umíráme v Halabu, vy umíráte tady" a „Jen smrt mě odsud dostane".

Poslanec Kani Torun z turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje, řekl Al Jazeeře, že útočník byl legitimní aktivní důstojník - bez známek toto, že by byl v kontaktu se skupinami bojujícími v Sýrii.

„Podle předběžných zjištění to není člověk, který byl v Sýrii a je velmi nepravděpodobné, že by byl v kontaktu se skupinami v Sýrii," uvedl Torun, který rovněž působí jako místopředseda parlamentního výboru zahraničních věcí. „V důsledku toho je jediný pravděpodobný viník tohoto útoku Feto. Jeho lidé byli velmi aktivní v policejních silách," řekl Torun s odkazem na hnutí Gülena, které Turecko označuje za teroristické.

„Přestože členové této skupiny byly odstraněni z policejních sil, věříme, že mohou provádět sebevražedné útoky jako byl tento," dodal.

Fethullah Gülen žije od roku 1999 v dobrovolném exilu v americkém státě Pensylvánie, turecké orgány už ale požádaly o jeho vydání.

Témata:  Turecko atentát na ruského velvyslance v Ankaře Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy