Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump rázně odsoudil atentát na velvyslance i masakr v Berlíně

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Budoucí prezident USA Donald Trump dnes odsoudil obě tragické události, které otřásly světem. Vyjádřil se k zabití ruského velvyslance v Ankaře Andreje Karlova i k útoku na vánoční trh v Berlíně.

Vraždu diplomata označil za porušení pravidel civilizovaného pořádku, informovaly světové agentury. Pondělní útoky v Turecku, Švýcarsku a Německu ukázaly, že "civilizovaný svět musí změnit své uvažování", uvedla budoucí hlava Spojených států.

Velvyslance Karlova zabil "radikální islamistický terorista", uvedl Trump v tiskové zprávě. Čin musí odsoudit celý svět, dodal republikán, který byl v pondělí podle amerických médií zvolen sborem volitelů 45. prezidentem USA. V prohlášení Trump vyjádřil také soustrast Karlovovým pozůstalým.

 Atentát na ruského velvyslance se v Ankaře odehrál v galerii moderního umění, kde ruské velvyslanectví zahajovalo výstavu fotografií. Pachatel - turecký policista, který nebyl v době činu ve službě - zaútočil na diplomata během jeho projevu zezadu. Po útoku dal najevo, že šlo o mstu za ruské bombardování severosyrského města Halabu (Aleppa). Následně byl při přestřelce s policií zabit. Moskva uvedla, že incident považuje za teroristický čin.

Trump dnes v prohlášení odsoudil také možný útok na vánoční trh v centru německé metropole. Teroristická organizace Islámský stát (IS) a další "islamističtí teroristé" podle něj neustále masakrují křesťany "jako součást svého světového džihádu". Na twitteru budoucí prezident USA uvedl, že útoky v Turecku, Švýcarsku a Německu ukazují, že "civilizovaný svět musí změnit své uvažování".

Témata:  Donald Trump teroristický útok na vánočních trzích v Berlíně atentát na ruského velvyslance v Ankaře USA Turecko Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.