Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci prozkoumali oblíbené léky Čechů. A vydali vážné varování

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Známe to všichni. Bolí nás hlava, tak si vezmeme prášek. Bolí nás břicho, tak si dáme další. V dnešní uspěchané době zkrátka není čas na to jít se z bolesti "vyspat" nebo ji řešit jinou cestou. O tom, že nadbytek léků poškozuje játra, ale víme všichni. Vědci však nyní zjistili, že oblíbené léky Čechů mohou způsobit i další vážné zdravotní komplikace.

Existují lidé, kteří bez nich ani nevyjdou z domu. Najdeme je v nejedné dámské kabelce a doma je máme každý. Léky s obsahem ibuprofenu a paracetamolu jsou zkrátka na každém rohu a kdykoliv nás něco bolí, není nic jednoduššího, než si jednu tabletku vzít a čekat, až to přejde, jak se říká lidově.

Že se to s léky nemá přehánět není žádná novinka. Jejich nadměrné množství zatěžuje játra a další břišní orgány, přesto je to v tu danou chvíli většinou to poslední, na co myslíme. Podle studie zveřejněné v American Journal of Epidemiology ale vědci zjistili, že léky s obsahem těchto látek mohou způsobit i další vážný problém, a to hluchotu.

Nejohroženější jsou podle odborníků lidé, kteří tyto léky užívají příliš často. Vědci hovoří o minimálně dvou dnech v týdnu po dobu šesti let. Důvod, proč chroničtí uživatelé léků s těmito látkami častěji trpí ztrátou sluchu, zatím není znám. Lékaři navíc nedisponují jasnými důkazy, které by hypotézu potvrzovaly. Přesto uvádí, že osobám, které užívají paracetamol nebo ibuprofen alespoň dvakrát týdně, hrozí vyšší riziko poškození sluchu.

Nejen sluch, ale i emoce

Vědci už dříve dokázaly i další vedlejší účinky těchto léků. V roce 2013 kanadští psychologové zjistili, že u osob, které dostaly paracetamol, došlo k utlumení negativních pocitů.

Tým vědců z americké Ohijské univerzity tuto hypotézu dál rozvíjel a jejich výsledky přinesl časopis Psychological Science. Výsledky ukázaly, že pokusné osoby, jimž byl podán paracetamol, jsou méně zasaženy negativními pocity při pohledu na nejsmutnější fotografie, než osoby, které obdržely placebo.

Kromě úlevy od bolesti se tak na paracetamol může pohlížet i jako na prostředek k "úlevě" od emocí. Negativní stránkou je, že léčivá látka tlumí i pocity radosti a štěstí.

Vědci se nyní snaží zjistit, jakým mechanismem k tomu dochází. Domnívají se, že působení paracetamolu souvisí s neurotransmiterem serotoninem, který se podílí na transmisi a kontrole bolesti a o němž je známo, že hraje roli v naší náladě.

Témata:  léky vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy